Binnenkort
Floriade

Floriade: The Voice of Urban Nature

Hoe kun je een stad bouwen mét de natuur? Voor de inzending Amsterdam-Almere op de Floriade 2022 creëert de Onkruidenier in samenwerking met Overtreders W, Kossmandejong en Joost Emmerik de tuin van het Nederlandse paviljoen. Sta onder de Engelenboom stil bij de kringloop van dood en leven, of tussen de snijbiet, wilde peen en taro over de schaal van de voedselproductie. Binnen het thema Growing Green Cities van de Floriade gaat deze Voice of Urban Nature op zoek naar de stem van de natuur in de stad.

Utopia Eiland, Almere

Floriade: Kunstroute Utopia Eiland

Kun je de getijden ruiken? En waar doet de geur van een getijdenzone je aan denken? Ook in Almere vond nog niet zo lang geleden een evolutie van zee- naar landwezens plaats. Wat roken zij toen zij als een golf aan land spoelden? De Onkruidenier toont het nieuwe werk Mare Memoria als onderdeel van het Bos der Verbeelding. Dat is de kunstenroute die over het Utopia Eiland in Almere loopt, tijdens de Floriade 2022. Vanaf 16 april kun je de route bewandelen.

A Tale of A Tub

Grassroots: Seeds for (x)change

Met Grassroots - Seeds for (x)change staat collectief de Onkruidenier met een tentoonstelling en publieksprogramma stil bij de verschillende betekenissen van gras in ons dagelijks leven. Wat betekent gras in Spangen en in andere delen van Europa? Wat is de waarde van gras op de beurs, voor een bioloog of in de keuken? We nemen een kijkje in de verschillende werelden die schuilgaan achter de grassen van Spangen. Kunnen we door beter naar gras te kijken beter voor onze wijk zorgen? Kunnen grassen ons verbinden? Zijn grassen in staat het lokale en het alledaagse te verbinden met mondiale vraagstukken en actualiteiten? Seeds for (x)change is het tweede hoofdstuk van het onderzoeksproject Grassroots dat cirkelt rond grassen als storytellers van alledaagse narratieven.

A Tale of A Tub

Samen huishouden

We starten met een luchtig ontbijt bij A Tale of A Tub. We zoomen tijdens deze workshop spelenderwijs in op vraagstukken in de wijk en zoomen uit om dit in een breder kader te plaatsen. Van hyperlokaal naar globaal. In het project Grassroots willen we graag mensen in Spangen ontmoeten, samen delen en leren van de grassen en initiatieven uit Spangen. Heb je ideeën over gras, kook je veel met graan of spelen zaden een belangrijke rol in jouw dagelijks leven en wil je dit graag onder de aandacht brengen? Wees welkom bij de verschillende onderdelen van het programma en kom langs bij de tentoonstelling. Samen huishouden start om 10:00 en duurt tot 12:00.

Royal Netherlands Institute in Rome

KNIR Art Dialogue

Op woensdag 12 oktober 2022 geeft kunstenaarscollectief de Onkruidenier bij het KNIR een lezing over hun visie op de relatie tussen landschap, wetenschap en kunst. De bekendste kunstenaars van de Renaissance oefenden vaak veel verschillende beroepen uit en werden gezien als zowel ambachtslieden als wetenschappers. In de kunsthistorische canon wordt de uitvinding van de perspectieftekening toegeschreven aan Brunelleschi en zijn tijdgenoten. In de Renaissance leidde dit tot vernieuwing in de schilderkunst. De Onkruidenier is geïnteresseerd in deze observerende neiging: waar komt deze drang om onze omgeving natuurgetrouw vast te leggen vandaan?

A Tale of A Tub

Oogsten

Laatste kans om de tentoonstelling in A Tale of A Tub te komen bezichtigen! We kijken vandaag terug op Grassroots — Seeds for (x)change en sluiten de tentoonstelling af. Maar niet getreurd, het activiteitenprogramma loopt nog door! De grassen uit de tentoonstelling krijgen een speciale behandeling om ze voor te bereiden voor de workshop met Suzanne Bernhardt op 26 november.