Binnenkort
Gent

Re-table(au)

Waar komt kleur vandaan? Hoe maak je kleur? Wat is de impact van kleur? Voor het Van Eyck-jaar in Gent brengt het museum een grote tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik. De expo vertrekt vanuit Jan van Eycks ongeziene schakeringen en laat zien wat kleur betekent voor hedendaagse designers. De Onkruidenier werkt aan de installatie Re-table(au) samen met Céline Pelcé (FR) en Marente van der Valk (VK) op uitnodiging van het Food Lab van de Jan van Eyck academie.

IJsselstein

Empathie | Geen mens is een eiland

In het kader van de tentoonstelling 'Empathie | geen mens is een eiland' heeft De Onkruidenier voor het nieuwe werk 'De Peilwachter' langdurig onderzoek gedaan naar sporen van de zee in en rondom IJsselstein. Dit als onderdeel van een groter onderzoek dat we doen naar onze relatie met de zee. Polders worden nu nog 24/7 drooggehouden. Maar in de toekomst stijgt de zeespiegel en zal onze omgeving er naar verwachting volledig anders uit gaan zien.

Van Abbemuseum

Forever Summer

Wat gebeurt er wanneer je een populaire groente als de tomaat introduceert in het domein van het museum? In Forever Summer onderzoekt de Onkruidenier hoe de tomaat zich vanuit haar oorspronkelijke habitat in het Andesgebergte ontwikkelde tot een wereldburger die in vele culturen warm werd verwelkomd. Zou deze plant ook kunnen gedijen in een museum?

Beetsterzwaag

Residentie Kunsthuis SYB

Van 7 december 2020 tot en met 17 januari is De Onkruidenier te gast in Kunsthuis SYB. Tijdens hun residency in SYB doet de Onkruidenier vanuit Beetsterzwaag onderzoek naar de aanwezigheid van halotolerant leven, ofwel: leven dat zich aan kan passen aan de aanwezigheid van zout in de omgeving. De Onkruidenier deed al op verschillende locaties in Nederland onderzoek naar halotolerant leven – door het onderzoek in Friesland hieraan toe te voegen ontstaat een steeds completer beeld van de geschiedenis van de zee in het Nederlandse landschap.