Binnenkort
Museum IJsselstein

Ongetemd

Op 7 maart opende de nieuwe expositie, Ongetemd - Toekomstbeelden van mens en natuur. Laat de natuur zich temmen? Museum IJsselstein onderzoekt dat de komende maanden in deze tentoonstelling. Werken van de deelnemende kunstenaars verleggen je blik, en zetten de – vaak ongemakkelijke – omgang van de mens en zijn omgeving in een ander perspectief. Over Ongetemd Regelmatig wordt er over cultuur en natuur geschreven als twee entiteiten die lijnrecht tegenover elkaar staan. Vooral in een van oudsher aangeharkt land als Nederland. Zo probeert de mens tot op de dag van vandaag de natuur te beïnvloeden, temmen, inperken en naar haar hand zetten. Maar laat de natuur dat wel toe? Misschien laat zij zich wel nooit volledig beheersen. Cultuur en natuur zijn geen tegenpolen. Ieder mensenleven is onlosmakelijk met beide aspecten verbonden. Hoe ziet de (nabije) toekomst eruit? Ongetemd verlegt je blik van binnen naar buiten; waar de mens aanstichter is van klimaatverandering, maar tegelijkertijd ook merkt dat niet alles even maakbaar is. ​  ​

Gent

Re-table(au)

Waar komt kleur vandaan? Hoe maak je kleur? Wat is de impact van kleur? Voor het Van Eyck-jaar in Gent brengt het museum een grote tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik. De expo vertrekt vanuit Jan van Eycks ongeziene schakeringen en laat zien wat kleur betekent voor hedendaagse designers. De Onkruidenier werkt aan de installatie Re-table(au) samen met Céline Pelcé (FR) en Marente van der Valk (VK) op uitnodiging van het Food Lab van de Jan van Eyck academie.

Groningen

Op uitnodiging van Platform Gras en Noorderzon, start de Onkruidenier een zoektocht naar de zee in Groningen om ons voor te bereiden op een gezouten toekomst. Wat kunnen we leren van plant- en diersoorten? Hoe passen zij zich aan hun omgeving en een veranderend klimaat aan? De Onkruidenier neemt je mee op reis. Onderweg ontdek je de relatie tussen het menselijk lichaam, ons voedselsysteem en het Groninger landschap. Hoe kunnen we mee-evolueren met dat veranderend landschap? Wat staat ons mogelijk te wachten? In deze expedities ga je met een klein groepje per keer op pad.