Dit was Forever Summer

‘Kan een tomaat als kunstobject geconserveerd worden in de collectie van het museum?’

Aan de basis van de ontwikkeling van de ruimtelijke installatie in het Oog ligt de klimatologische verbondenheid tussen de kweekkas en het museumdepot. 18° C en een luchtvochtigheid van 55% verbindt deze verschillende werelden. We ontwikkelden een ruimtelijke installatie als ecosysteem; een serie hybride meubels die karakteristieken tonen van transportkisten van geklimatiseerde kunstwerken, die tijdens transport gemonitord worden op temperatuur, luchtvochtigheid en trillingen.

We activeerden de installatie door middel van wekelijks onderhoud, enkele events met de tomatencommunity en een reeks performatieve handelingen die hieruit voortkwamen. Momenteel werkt de Onkruidenier aan de uitwerking van een videowerk.

Van Abbemuseum

Forever Summer update

Forever Summer is momenteel in volle bloei!
Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw procesmatig werk en hebben we samen met een lokale tomatencommunity voor zo’n dertig verschillende tomatenrassen gezorgd. Het werk is een ecosystemische installatie geworden die cirkelt rond de vraag wat er gebeurt als je de tomaat introduceert in het domein van een museum.

Iedereen die wel eens tomaten heeft gekweekt, weet dat een geslaagde oogst en een goede opbrengst samengaan met een goede zomer. Ondanks de seizoenen lijkt het erop dat de supermarkt ons altijd een ‘goede zomer’ bezorgt. Verse producten worden het hele jaar door aangeboden omdat we de atmosfeer kunnen controleren. Een permanente zomer wordt gevormd door de verhouding tussen zuurstof, stikstof en CO2, de temperatuur en conserveermiddelen zoals E200 en E299. Dit systeem brengt het hele jaar door de zomer in onze huishoudens.

Ook het Van Abbemuseum en het depot zijn ruimten met klimaatbeheersing. 18°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 60% is wat nodig is om kunst te presenteren en te conserveren. Een temperatuur en luchtvochtigheid die vergelijkbaar zijn met kassen voor het kweken van tomaten. Wat gebeurt er als de tomaat deel gaat uitmaken van de collectie van het museum?

Van Abbemuseum

Forever Summer wordt zichtbaar in het Oog

In de zomer van 2020 kweekte de Onkruidenier samen met (hobby)kwekers en tomatenliefhebbers in de regio van Eindhoven tientallen soorten tomaten. De oogst is van 1 december tot en met half april te gast in het Van Abbemuseum. Gedurende de tentoonstelling worden nieuwe tomatenplanten grootgebracht en het conserveringsproces van het project is te zien in de groeiende installatie. De ontmoetingen en verhalen die uit dit proces voortkomen, worden in de loop van de tentoonstelling aan het project toegevoegd.

Stadsakker Eindhoven

Tomaten proeverij

Op zaterdag 29 augustus vond de kick-off plaats van Forever Summer. Ruim 50 thuis-kwekers kwamen bijeen bij de Stadsakker van Eindhoven voor een proeverij met ruim 80 verschillende soorten tomaten. Tomaten goeroe en chef Gabriela Zampfir kookte fantastische hapjes met tomaten; gazpacho, salade Caprese met salsa verde van onkruiden van de akker en een overheerlijk bruschetta. Er was muziek en veel sfeer. We hebben een heerlijke middag gehad.

Veel dank aan: Hilde van der Heijden voor de organisatie, Willem Jan Renders voor de gastvrijheid bij de Stadsakker, de vrijwilligers en iedereen die heeft geholpen met het kweken van tomaten.

Eindhoven

Forever Summer gaat van start

Begin 2019 werd de Onkruidenier benaderd door het Van Abbemuseum met de vraag een nieuw werk te ontwikkelen voor het Oog; de prachtige patio in het museum met uitzicht over de rivier de Dommel. En nu mogen we het mooie nieuws met jullie delen dat de Onkruidenier tot eind september 2021 aan de slag mag gaan met de meest gegeten groente ter wereld; de tomaat.

De tomaat is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar wat weten we eigenlijk van deze populaire groente die haar oorsprong kent in het Andesgebergte, en inmiddels jaarrond aanwezig is in de supermarkt? Een plant die zelfs ontsnapt is uit de supermarkt en onderdeel is van onze publieke ruimte. De Onkruidenier onderzoekt hoe de tomaat zich vanuit haar oorspronkelijke habitat ontwikkelde tot een gewas dat het goed doet in de kassen van het Westland, maar ook in moestuinen en op het balkon. En hoe staat het met de tomaat in Eindhoven?

Forever Summer wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds