12
Timekeepers
zaadje als tijdcapsule
Kan een zaadje uit het verleden fungeren als gids naar een leefbare planeet in de toekomst? Wat kunnen we leren over de veranderingen van het klimaat, en gebruiken en gewassen in verschillende tijdperken wanneer we deze tijdcapsules laten ontkiemen?
De bodem herbergt zaden in een slaapstand, zo ook op Ruigoord. Op een tropische zomermiddag bezoeken we met archeo-botanicus Mans Schepers en archeoloog Tymon de Haas een open grasveld omsloten met rietkragen op het eiland van Ruigoord. Vandaag hopen we meer te ontdekken over de ontstaansgeschiedenis van dit voormalig eiland door het ondernemen van een grondboring. Wat kan de bodem met mogelijke plantenresten, zaden, sporen en pollen ons vertellen?
Met de boring komen verschillende sedimentatie lagen van zand en klei naar boven die zich afwisselen met een dik veenpakket. Van Mans en Tymon leren dat de typen afzettingen ons iets vertellen over de verschillende klimatologische omstandigheden in het verleden. En hoe er een spel van zoet en zoet water dit landschap in een wisselende dynamiek vormgeeft.
In het veen vinden we een aantal zaden met het blote oog te ontdekken. Zonder microscoop valt niet vast te stellen welke soort het betreft. Wel kunnen we vaststellen dat het veen de zaden in een goede staat heeft weten te conserveren. Een samenwerking tussen de oliehoudende kwaliteit van het zaadje in kwestie en het zure, zuurstofloze natte veen.
Tegenwoordig is Ruigoord een ecologische parel omgeven door de petrochemische industrie waar we de gevolgen van het fossiele tijdperk in een veranderend landschap ervaren. Hoe verhouden deze veranderingen zich tot de planetaire processen van onze planeet?
Luister naar verscholen verhalen uit bodem van Ruigoord met dit korte audio fragment: