Kunstenaarscollectief de Onkruidenier is opgericht in 2013 en het team bestaat uit Jonmar van Vlijmen, Rosanne van Wijk en Ronald Boer. Het collectief onderzoekt historische, culturele en potentiële transformaties van de natuur en haar mogelijkheden de mens te evolueren. Zij doen – vaak in gezamenlijkheid met publiek – veldwerk, verzamelen planten, de verhalen en geschiedenissen die daaraan verbonden zijn. Als ecosysteem futuristen speculeren ze over aquatische cultuur om tot nieuwe interpretaties te komen over de relatie tussen mens en (stads)natuur, zowel boven als onder de zeespiegel. Een belangrijke rol hierbij speelt het bevragen van systemen die veelal als vanzelfsprekend beschouwd worden. In de ontwikkeling van hun werk zorgen interacties met publiek en experts zoals boeren, bewoners en wetenschappers voor nieuwe verhalen.

E-mail algemeen

contact@onkruidenier.nl

Ronald Boer

ronald@onkruidenier.nl

Jonmar van Vlijmen

jonmar@onkruidenier.nl

Rosanne van Wijk

rosanne@onkruidenier.nl

Bezoekadres/Atelier

De Onkruidenier
Onderlangs 37d2
1097ZL Amsterdam

Postadres

De Onkruidenier
De Wittenstraat 73 b
1052AN Amsterdam

Kunstenaarscollectief de Onkruidenier is opgericht in 2013. Het kernteam bestaat uit Jonmar van Vlijmen, Rosanne van Wijk en Ronald Boer.

Het bestuur van stichting de Onkruidenier wordt gevormd door voorzitter Jacqueline Heerema (conceptueel kunstenaar en oprichter Satellietgroep) en secretaris Katharina Nöteberg (stedenbouwkundige bij de gemeente Amsterdam). De positie van penningmeester is momenteel vacant.


Onze website is ontwikkeld in samenwerking met grafisch ontwerpers Maaike Besseling en Floor Weijs in samenwerking met web developer Bernd de Ridder.

Ieder jaar is er ruimte voor een stagiair.
Interesse? Stuur ons een mailtje met je motivatie, CV en portfolio en vraag naar de mogelijkheden.

Portfolio

download

Artikelen
Metropolis M
Oersoep – De Onkruidenier in het Van Abbemuseum

Mister Motley
Interspecies Supermarket – leren navigeren tussen land- en zeedenken

Witte Rook
Meebewegen met de bomen

Circo Strada
Adapting to the elasticity of a landscape

Podcast
Kunst is lang: Kunst is collectief

Kerstmenu
Metropolis M
Haal deze kerst de zomer in huis

Bent u van plan aandacht te besteden aan het werk van de Onkruidenier? Neemt u dan contact op met Jonmar van Vlijmen;
jonmar@onkruidenier.nl

De prachtige foto’s op onze website zijn door professionele fotografen geschoten en kunnen niet zonder onze toestemming worden gebruikt. Vraag ons om toestemming zodat we het met de desbetreffende fotograaf kunnen overleggen.

Beeld door Maaike Besseling

Hoe vaak komt het niet voor dat je een kleur uitkiest in je interieur, je garderobe, of in het geval van deze website; kleuren van teksten en kleurvlakken. In het ontwerpproces stonden we stil bij de eindeloosheid aan mogelijkheden van kleuren in toolbars van design programma’s zonder te beseffen welke werelden er schuil gaan achter die vierkante vakjes. Zo ontstond het idee om de hulp in te schakelen van een expert op het gebied van natuurlijke pigmenten.

Lucila Kenny vertelde een gepassioneerd verhaal over hoe je van veel plantaardig materiaal een enorm rijk palet aan kleuren kunt produceren. Zelfs al met één plant als basismateriaal kun je een bijna oneindige variatie aan tinten verkrijgen door de PH waarde te beïnvloeden. 

Een opmerkelijke opmerking zal ons altijd bijblijven; Lucila vertelde ons dat het bijna onmogelijk is om de kleur groen te produceren van plantaardige oorsprong uit één basismateriaal. Vandaar dat de kleur groen, die eerder een belangrijk onderdeel uitmaakte van de huisstijl van de Onkruidenier, niet meer voorkomt in het palet. Een aantal teststalen die Lucila ons heeft meegegeven vormde het kleurenpalet van deze website.

Meer informatie over natuurlijke pigmenten