Rijnvliet

Buurtsuper Rijnvliet?

Begin 2020 is de Onkruidenier op uitnodiging van de Metaal Kathedraal, Biotoop voor circulair leven, gestart met een onderzoek naar de mogelijkheden voor een Buurtsuper voor Rijnvliet.

Onderdeel van deze nieuwe eetbare wijk is de realisatie van een voedselbos. De relatie tussen een woonwijk en een vorm van lokale stadslandbouw is voor de Onkruidenier een unieke kans om het ecosysteem in ontwikkeling te volgen en de bewoners, de lokale experts, te leren kennen. In het onderzoekslab Buurtsuper Rijnvliet? staat de vraag hoe we een nieuwe relatie met onze groene leefomgeving kunnen ontwikkelen centraal.

Inmiddels hebben de eerste veldbezoeken plaats gevonden. We leerden Rianne en Mans, bewoners van Rijnvliet, kennen. Zij leidden ons rond door hun nieuwe wijk. Tijdens de wandeling vertelden ze ons hoe bijzonder het is om in een wijk te komen wonen waar de hagen van alle woningen bestaan uit eetbare struiken, straatnamen verwijzen naar voedselgewassen en omringd te zijn door eetbare natuur.

Op een gegeven moment doen we een hele bijzonder vondst. Op een locatie waar over een paar maanden de nieuwe uitbreiding van Rijnvliet wordt gebouwd, vinden we een exemplaar van een wilde kool plant. Er zitten zaadpeulen aan. Samen met Rianne en Mans besluiten we de zaden mee te nemen om vervolgens op te kweken. De ontwikkeling van het assortiment van de Buurtsuper voor Rijnvliet is begonnen.

Lees hier meer over de Metaal Kathedraal en het Buurtsuper onderzoek