Buurtsuper?

In de afgelopen jaren is de interesse voor groen in de stad flink toegenomen. Het besef dat duurzame voeding niet van buiten ons land hoeft te komen, maar ook uit je eigen tuin, van je eigen balkon of zelfs uit het plantsoen of stadspark, zien we als een belangrijke motor achter project de Buurtsuper; een onderzoek naar een nieuwe relatie tussen stadsmens en stadsplant.

Foto door Renate Chede

Op het Buikslotermeerplein in Amsterdam Noord, ontwikkelt de Onkruidenier tussen 2017 en 2020 de eerste supermarkt in de openlucht. Geen traditionele buurtwinkel met producten, caissières en bonuskaarten, maar een collectieve zoektocht naar een nieuwe relatie tussen stadsmensen en stadsplanten in onze eigen leefomgeving.

Als onderdeel van het uitbreidingsplan van het Urban Sports Park op het Buikslotermeerplein in Amsterdam, heeft het college van B&W akkoord gegeven op onze plannen voor de Buurtsuper. In het groeiseizoen van 2018 transformeerden we plantsoenen tot plantages voor bruikbare wilde planten samen met iedereen die geïnteresseerd is om meer te leren over stadsnatuur.

Expeditie als onderzoeksmethode
Tussen mei en september van 2018 stond de vraag, hoe Buurtsuper de Onkruidenier op het Buikslotermeerplein zich tot het landschap van Amsterdam Noord verhoudt, centraal. Daartoe trokken we er samen met experts op uit naar verschillende locaties in Noord. Doel van de expedities is om er met elkaar achter te komen welke planten worden opgenomen in het assortiment en de ontwikkeling van de plantsoenen en het paviljoen van de Buurtsuper.

• Buurtsuper de Onkruidenier is één van de 36 geselecteerde projecten van het innovatietraject Amsterdammers, Maak Je Stad; een Europees innovatieprogramma uitgevoerd door de Gemeente Amsterdam, Pakhuis de Zwijger, Kennisland en de Waag.