Future Gardening — zadenmengsel

Leuk dat je meedoet met How To Start A Movement, het postproject van Merel Smitt en welkom bij de uitleg over het zadenmengsel van de Onkruidenier.  In deze blogpost geven we je wat tips en tricks voor een goed resultaat.

Voordat je aan de slag gaat zetten we nog wat aanvullende informatie op een rijtje.  Met de opdracht Plant een tijdlijn staan we stil bij de veranderingen in onze leefomgeving en zaaien we klimaatadaptieve planten om de aarde een handje te helpen. We leggen dus een tuin voor de toekomst aan. Een Future Garden. Om onze relatie met de aarde te versterken verbinden we ons daarnaast voor één groeiseizoen aan het groeiproces van deze planten. Het zadenmengsel dat je hebt gekregen bestaat uit hitte- en droogteminnende planten en zijn dus voorbereid op de toekomst.

In de nabije toekomst gaan we steeds vaker ervaren dat we te maken hebben met relatief natte winters en droge hete zomers door de mediterranisering van onze steden. Hoe ziet een xerofiele (hitteminnende) biotoop voor de stad eruit? Hoe ontwikkelen we een regeneratief systeem voor een florerende hittebestendige stadsnatuur? De Onkruideniers zien zichzelf als ecosysteem futuristen, met onze werkpraktijk ontwikkelen we scenario’s om te leren meebewegen met de veranderingen van onze leefomgeving. Momenteel schuift onze klimaatzone elke dag 13 meter noordoostwaarts op. Hoe ziet onze stadsbiotoop er in de toekomst uit wanneer we over 100 jaar in de huidige klimaatzone van Zuid Frankrijk leven? Hoe adaptief zijn onze steden ingericht? 

Het stedelijk gebied wordt gedomineerd door asfalt, bestrating en beton, op een ondergrond van opgespoten zand. De stad is een groot, ommuurd hitte eiland. Welke hitteminnende plantengemeenschappen omarmen we in de toekomst? En hoe leren we als mens met ze samenwerken om de stad leefbaar te houden? Met dit zadenmengsel kunnen we een bijdrage leveren aan een leefomgeving die leert meebewegen met de veranderingen van ons klimaat. 

Hoe zoek je een geschikte lokatie voor de zaden?
In je leefomgeving zijn talrijke geschikte plekken te vinden waar wilde planten het prima naar hun zin hebben. Je balkon, geveltuin of moestuin zijn natuurlijk prima plekken. Maar wil je het mengsel meer delen met je andere stadgenoten? En wil je het wat avontuurlijker aanpakken? Zoek dan een kaal plekje in de berm, het plantsoen of een boomspiegel waar de zaden zich naar hartelust kunnen ontwikkelen.

Zaai instructies
Om een goed resultaat te krijgen is het aan te raden om de zaden te zaaien op een kaal of braak stukje liggende grond. Zorg ervoor dat de aarde licht is los gewoeld met je handen, klein tuinharkje, een tak die je ter plaatse vindt of een ander gereedschap naar eigen keus. Strooi vervolgens de zaden gelijkmatig over de losse aarde. Het mengsel is goed voor ongeveer 1 tot 2 vierkante meter. Om de zaden goed in de bodem te krijgen hark je met je gereedschap of je handen de zaden heel licht in de aarde. Is de bodem erg droog? Geef de zaden dan ook gelijk water zodat ze een mooie start kunnen maken.

Het mengsel bevat wel 25 verschillende soorten
Alle planten in het mengsel hebben elk hun eigen unieke eigenschappen. We lichten elk soort hieronder kort toe. Heb je nog vragen over de planten of het mengsel, neem gerust contact met ons op! Veel plezier met de opdracht!!

Duizendblad
Het blad en de bloemen worden vaak gedroogd voor thee die de spijsvertering bevordert. De nectar en stuifmeel van de bloemen zorgen voor voedsel van insecten. 

Gewoon barbarakruid
Is een plant van pioniersmileus en kan zich vaak als eerste ergens wortelen. Zo maakt de plant een basis voor andere soorten. Men noemt het ook wel winterkers, de bladeren en bloemen kun je eten in de sla.

Knoopkruid
Door de uitbundige bloei wordt deze plant vaak bezocht door dagvlinders zoals de Distelvlinder en de Kommavlinder. 

Klein streepzaad 
Kan de kiemkracht van haar zaden lang behouden, tot wel 5 jaar. 
Klein streepzaad is een van de langst bloeiende planten in de stad. Tot in november vrolijken de heldergele bloemen  wegbermen en groenstroken op.

Wilde peen 
De wilde peen is de voorloper van onze gekleurde wortels. Het verhaal gaat dat de oranje wortel zijn populariteit te danken heeft aan een aantal Nederlandse boeren uit de 17e eeuw die als eerbetoon aan Willem van Oranje alleen oranje wortels kweekten. Een heel ander weetje: vroeger werden de zaden ingezet als anticonceptiemiddel. Daarnaast helpen de vitaminen bij zichtvermogen en nachtblindheid.

Slangenkruid
Is een droogte en hitte aanbidder. De wortel van de plant kan worden gebruikt voor het maken van een rode verfstof.
 
Gewone reigerbek
kreeg dit plantje vanwege het zaad wat aan de bek van de Reiger doet denken. De plant heeft een ingenieus systeem om de zaden zelf de grond in te werken.

Glad walstro
De kolibrievlinder is een nachtvlinder, maar wel een die overdag vliegt en actief is. Het is een trekvlinder die jaarlijks in het voorjaar vanuit het zuiden van Europa naar ons land toe komt en zich hier voortplant. Wil je je tuin als thuis voor de kolibrievlinder, dan moet je ook de waardplant(en) hebben en de rupsen zijn veel kieskeuriger dan de vlinder. Ze leven op diverse walstrosoorten zoals glad walstro.

Schermhavikskruid
De Oude Grieken meenden, dat de havik van deze planten gebruik maakte, om zijn gezichtsvermogen te versterken. Dit is een plant die vooral nachtvlinders aantrekt en daarvoor een voedselplant is.Voorbeelden van nachtvlinders die deze plant graag bezoeken zijn de gamma uil, huismoeder en purperbeer. 

Sint-Janskruid
Er zijn veel legendes verbonden aan Sint-Janskruid. Het is vernoemd naar Sint Jan de Heilige van het Licht. De rode olie die de plant bevat heeft onder andere een kalmerende werking. 

Gewoon biggenkruid
Biggenkruid is rijk aan eiwit en aan mineralen zoals calcium en fosfor en dus zeer geschikt om door grazende dieren gegeten te worden. De gezellige naam dankt het plantje aan het feit dat varkens dol zijn op de wortels. 

Zandblauwtje
De bloemen zijn zichtbaar onder ultraviolet licht en men gelooft dat dit ze aantrekkelijk maakt voor bestuivende insecten.

Gewone margriet
De margrietbloem is bepaalde culturen een volkstraditie in de voorspellingen van kinderen en geliefden. Men trekt de witte lintbloempjes één voor één uit en kijkt welk antwoord er bij het laatste bloempje past.

Gewone rolklaver
is een echte groenbemester (goed voor de grondsamenstelling).Doordat de wortelknolletjes in symbiose leven met Rhizobiumbacteriën wordt stikstof uit de lucht  gehaald. Gewone rolklaver draagt op die manier bij aan de verbetering van de bodem.

Gewone veldbies
De Flora Batava beschrijft veldbies en zegt dan over “Huishoudelijk Gebruik” : “Een goed voeder voor schapen, vooral van belang omdat zij dit in het vroege voorjaar kunnen vinden. De kleine zaadjes zijn eetbaar en hebben een nootachtige smaak.

Muskuskaasjeskruid
De Latijnse naam Malva betekent ‘verzachtende kracht’ en de plant wordt veel in schoonheidsproducten gebruikt. De zacht roze bloemen zijn een tractatie voor het oog, gebruik ze op salades of als garnering op taartjes. 

Middelste teunisbloem 
De herkomst van deze plant ligt in het wilde westen. Door de eerste boottochten naar Noord-Amerika kwamen de zaden van de teunisbloem mee naar Europa. Met zijn woeste karakter en zoektocht naar avontuur heeft de teunisbloem zichzelf vooral via het spoor door heel Europa verspreid. Deze robuuste plant voelt zich inmiddels zo thuis dat hij zich ongetemd heeft doorontwikkeld tot een geheel nieuwe soort.

Smalle weegbree
werkt verfrissend, reinigend en antibacterieel. Uitwendig wordt de weegbree gebruikt bij insectensteken, verbranding, zwelling, ontstekingen en verwondingen.

Gewone brunel
is een inheemse wilde plant en wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Recente wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat Gewone brunel een rijke bron is van bioactieve verbindingen die verschillende gezondheidsvoordelen bieden, waaronder antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële effecten.

Scherpe boterbloem
De bloemen van de boterbloem volgen de zon, dit noemen we heliotroop. Wanneer het koud is, nemen de bloemen bovendien een paraboolvorm aan, vergelijkbaar met een satellietschotel. Ze reflecteren het zonlicht naar het centrum van de bloem, het punt waar zich de voortplantingsstructuren bevinden.

Kleine ratelaar 
is een halfparasiet op gras. Het haalt gedeeltelijk voedsel uit de wortels van grassen. Het zaad is rond en bruin en heeft rondom een vliezige rand. Als de plant beweegt, maken de rollende zaden een rammelend geluid.

Vertakte leeuwentand
Het diepe wortelsysteem van de plant helpt de bodemkwaliteit te verbeteren door de beluchting van de bodem en de beschikbaarheid van voedingsstoffen te vergroten. Het helpt ook bodemerosie te voorkomen door de bodem met zijn wortels te stabiliseren.

Dagkoekoeksbloem
is een vroege bloeier. Ze begint al in april te bloeien en bloeit dan door tot laat in het jaar.Hoewel de bloemen overdag open zijn, is de plant voor zijn bestuiving grotendeels afhankelijk van nachtvlinders. Oorwormen gebruiken de lege zaaddozen van de dagkoekoeksbloem graag als schuilplaats.

Gele morgenster
De wortels van de plant zijn eetbaar en hebben een zoete smaak, vergelijkbaar met die van pastinaak of wortel. Ze bevatten ook veel inuline, een oplosbare vezel die kan helpen de bloedsuikerspiegel te reguleren en de spijsvertering te verbeteren.

Hazenpootje
is een stikstofbindende plantensoort, wat betekent dat het kan helpen de bodemvruchtbaarheid te verbeteren door stikstof uit de lucht om te zetten in een vorm die planten kunnen gebruiken voor groei.