Van Abbemuseum

Forever Summer wordt zichtbaar in het Oog

In de zomer van 2020 kweekte de Onkruidenier samen met (hobby)kwekers en tomatenliefhebbers in de regio van Eindhoven tientallen soorten tomaten. De oogst is van 1 december tot en met half april te gast in het Van Abbemuseum. Gedurende de tentoonstelling worden nieuwe tomatenplanten grootgebracht en het conserveringsproces van het project is te zien in de groeiende installatie. De ontmoetingen en verhalen die uit dit proces voortkomen, worden in de loop van de tentoonstelling aan het project toegevoegd.

Stadsakker Eindhoven

Tomaten proeverij

Op zaterdag 29 augustus vond de kick-off plaats van Forever Summer. Ruim 50 thuis-kwekers kwamen bijeen bij de Stadsakker van Eindhoven voor een proeverij met ruim 80 verschillende soorten tomaten. Tomaten goeroe en chef Gabriela Zampfir kookte fantastische hapjes met tomaten; gazpacho, salade Caprese met salsa verde van onkruiden van de akker en een overheerlijk bruschetta. Er was muziek en veel sfeer. We hebben een heerlijke middag gehad.

Veel dank aan: Hilde van der Heijden voor de organisatie, Willem Jan Renders voor de gastvrijheid bij de Stadsakker, de vrijwilligers en iedereen die heeft geholpen met het kweken van tomaten.

Eindhoven

Forever Summer gaat van start

Een jaar geleden werd de Onkruidenier benaderd door het Van Abbemuseum met de vraag een nieuw werk te ontwikkelen voor het Oog; de prachtige patio in het museum met uitzicht over de rivier de Dommel. En nu mogen we het mooie nieuws met jullie delen dat de Onkruidenier tot eind mei 2021 aan de slag mag gaan met de meest gegeten groente ter wereld; de tomaat.

De tomaat is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar wat weten we eigenlijk van deze populaire groente die haar oorsprong kent in het Andesgebergte, en inmiddels jaarrond aanwezig is in de supermarkt? Een plant die zelfs ontsnapt is uit de supermarkt en onderdeel is van onze publieke ruimte. De Onkruidenier onderzoekt hoe de tomaat zich vanuit haar oorspronkelijke habitat ontwikkelde tot een gewas dat het goed doet in de kassen van het Westland, maar ook in moestuinen en op het balkon. En hoe staat het met de tomaat in Eindhoven?

Forever Summer wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds