Van Abbemuseum

De zomer van 2024

In deze laatste weken van 2024, nemen we de tijd om te reflecteren op het afgelopen Forever Summer groeiseizoen. De herinneringen van deze zomer kunnen we nog steeds proeven. Van de laatste oogst groene tomaten, maakten we tomatenchutney. Zo blijven we via onze smaakpapillen in contact met de verhalen en ervaringen van dit jaar. En wat een zomer was het!
Met veel regen lag continu phytophthora op de loer, verschillende tomaten kregen neusrot en we hadden een relatief kleine oogst in vergelijking met andere jaren. Ook werden er veel slakken gesignaleerd door de community. In dat opzicht was dit een uitdagend groeiseizoen. Maar hoe kwantificeer je een groeiseizoen eigenlijk?




Met Forever Summer ‘oogsten’ we zoveel meer dan alleen tomaten! We bouwen relaties op met onze leefomgeving en met elkaar en onderzoeken wat de tomaat te vertellen heeft. Via de tomatencommunity Whatsappgroep was er allerlei support en ideeën van de community om extra kalk te strooien tegen neusrot. We bezochten het indrukwekkende netwerk en tomatenfestival in de achtertuin van Mime van der Weerden. In het Van Abbe werd door het personeel waanzinnig goed voor de tomaten gezorgd. De tomaten groeiden hier vele malen beter dan in onze eigen tuin!

In het logboek werden eveneens vele observaties vastgelegd. Multikleur tomaat Brad’s Atomic Grape bleek succesvol evenals de gele Yellow Pear mini tomaatjes.  Ook de groene variëteit Beryl Dwarf Beauty werd als best groeiende tomaten bestempeld. En vergelijkbaar met onze ervaringen uit eerdere edities van Forever Summer, waren de blauwe tomaten goed bestand tegen wisselvallige weer.

Van Abbemuseum

Color Wheel Tour tijdens Dutch Design Week

In oktober hadden we de kans om Forever Summer verder uit te lichten met een presentatie tijdens de Dutch Design Week: de Forever Summer Color Wheel Tour. Elke dag tussen 11:00 – 17:00 konden bezoekers vier verschillende stations in het museum verkennen. 


Kun je een tomaat bewaren in de kunstcollectie van het museum? Conservator Toos Nijssen reflecteert op deze vraag uit het museumarchief, een film die je vond bij het station Soil / Humidity naast onze tomaten zadenbank met de meest waanzinnige namen.

Waarnemingen uit de logboeken van de gemeenschappen over het groeiseizoen van deze zomer werden getoond op station Pollination / Climate naast de inzichtelijke weerpoëzie van het Kalenderproject van Aliki van der Kruijs. Dit werk toont kalenders waarop het weer dagelijks werd genoteerd door Wim van der Kruijs in Gemert, Brabant in de periode 1984-2002. Is het weer veranderd?

Een scala aan pigmenten aanwezig in de tomatenoogst werd gepresenteerd met de gedroogde schillen. Dit kleurenpalet van de zomer van 2024 was te vinden bij het station Sunlight / Water. De pulp van de tomatenoogst werd gebruikt voor tomatenleer. Deze smaakervaring werd gedeeld in het laatste station dat te vinden was bovenin het museumcafe.

Dagelijks organiseerden we een performatieve activering die verhalen, materialen en objecten samenbracht in een tomaten ervaring. Naast deze vaste activiteiten hadden we het grote plezier om diepgaande gesprekken te voeren. Zo verwelkomden we Karst Meijer en Erik van der Ham van Herbarium Frisicum om te praten over de nachtschadefamilie en het belang van herbaria voor biodiversiteit. We spraken met Mime van der Weerden van de tomatencommunity over haar indrukwekkende tomatenfestival en kennis van tomatenrassen. En we reflecteerden op het weer van 24 oktobers met Aliki van der Kruijs en Renee Rooijmans. 

Dank aan het Van Abbemuseum voor deze mooie ervaring. Volg het project en hopelijk kun je volgende zomer met ons een verscheidenheid aan gekleurde tomaten kweken!
Dank ook aan Boudewijn Bollmann voor de foto’s.

Van Abbemuseum, Eindhoven

Een nieuw groeiseizoen voor de tomaten

Na twee edities in 2020 en 2021 is Forever Summer weer terug in het Van Abbemuseum. Tussen 12 en 14 april 2024 hebben ongeveer 30 huishoudens in Eindhoven zaden opgehaald van 8 verschillende tomatenrassen met fascinerende namen als Helsing Junction Blue, Beryl Dwarf Beauty, Summer of Love of Moneymaker. De komende maanden zullen deze thuiskwekers een tomatengemeenschap vormen en de interactie tussen pigment en klimaat onderzoeken door verschillende kleuren tomaten te kweken. Door middel van een logboek dat aan elk lid van de tomatengemeenschap wordt gegeven, zullen de belangrijkste gebeurtenissen tijdens de zomer met betrekking tot onze klimaatzone worden bijgehouden. Zullen er deze zomer weer zonurenrecords worden gebroken? Krijgen we te maken met regenachtig, droog, evenwichtig of extreem stormachtig weer? Welke rol speelt het verloop van de zomer in de groei van deze gele, blauwe, groene, rode en veelkleurige tomaten?

Gezamenlijk nemen we een kijkje in het tijd- en plaatsloze supermarktlandschap, waar elke dag nieuwe tomaten in de schappen liggen en seizoensgebondenheid tot het verleden lijkt te behoren.

Dit was Forever Summer

‘Kan een tomaat als kunstobject geconserveerd worden in de collectie van het museum?’

Aan de basis van de ontwikkeling van de ruimtelijke installatie in het Oog ligt de klimatologische verbondenheid tussen de kweekkas en het museumdepot. 18° C en een luchtvochtigheid van 55% verbindt deze verschillende werelden. We ontwikkelden een ruimtelijke installatie als ecosysteem; een serie hybride meubels die karakteristieken tonen van transportkisten van geklimatiseerde kunstwerken, die tijdens transport gemonitord worden op temperatuur, luchtvochtigheid en trillingen.

We activeerden de installatie door middel van wekelijks onderhoud, enkele events met de tomatencommunity en een reeks performatieve handelingen die hieruit voortkwamen. Momenteel werkt de Onkruidenier aan de uitwerking van een videowerk.

Van Abbemuseum

Forever Summer update

Forever Summer is momenteel in volle bloei!
Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw procesmatig werk en hebben we samen met een lokale tomatencommunity voor zo’n dertig verschillende tomatenrassen gezorgd. Het werk is een ecosystemische installatie geworden die cirkelt rond de vraag wat er gebeurt als je de tomaat introduceert in het domein van een museum.

Iedereen die wel eens tomaten heeft gekweekt, weet dat een geslaagde oogst en een goede opbrengst samengaan met een goede zomer. Ondanks de seizoenen lijkt het erop dat de supermarkt ons altijd een ‘goede zomer’ bezorgt. Verse producten worden het hele jaar door aangeboden omdat we de atmosfeer kunnen controleren. Een permanente zomer wordt gevormd door de verhouding tussen zuurstof, stikstof en CO2, de temperatuur en conserveermiddelen zoals E200 en E299. Dit systeem brengt het hele jaar door de zomer in onze huishoudens.

Ook het Van Abbemuseum en het depot zijn ruimten met klimaatbeheersing. 18°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 60% is wat nodig is om kunst te presenteren en te conserveren. Een temperatuur en luchtvochtigheid die vergelijkbaar zijn met kassen voor het kweken van tomaten. Wat gebeurt er als de tomaat deel gaat uitmaken van de collectie van het museum?

Van Abbemuseum

Forever Summer wordt zichtbaar in het Oog

In de zomer van 2020 kweekte de Onkruidenier samen met (hobby)kwekers en tomatenliefhebbers in de regio van Eindhoven tientallen soorten tomaten. De oogst is van 1 december tot en met half april te gast in het Van Abbemuseum. Gedurende de tentoonstelling worden nieuwe tomatenplanten grootgebracht en het conserveringsproces van het project is te zien in de groeiende installatie. De ontmoetingen en verhalen die uit dit proces voortkomen, worden in de loop van de tentoonstelling aan het project toegevoegd.

Stadsakker Eindhoven

Tomaten proeverij

Op zaterdag 29 augustus vond de kick-off plaats van Forever Summer. Ruim 50 thuis-kwekers kwamen bijeen bij de Stadsakker van Eindhoven voor een proeverij met ruim 80 verschillende soorten tomaten. Tomaten goeroe en chef Gabriela Zampfir kookte fantastische hapjes met tomaten; gazpacho, salade Caprese met salsa verde van onkruiden van de akker en een overheerlijk bruschetta. Er was muziek en veel sfeer. We hebben een heerlijke middag gehad.

Veel dank aan: Hilde van der Heijden voor de organisatie, Willem Jan Renders voor de gastvrijheid bij de Stadsakker, de vrijwilligers en iedereen die heeft geholpen met het kweken van tomaten.

Eindhoven

Forever Summer gaat van start

Begin 2019 werd de Onkruidenier benaderd door het Van Abbemuseum met de vraag een nieuw werk te ontwikkelen voor het Oog; de prachtige patio in het museum met uitzicht over de rivier de Dommel. En nu mogen we het mooie nieuws met jullie delen dat de Onkruidenier tot eind september 2021 aan de slag mag gaan met de meest gegeten groente ter wereld; de tomaat.

De tomaat is tegenwoordig niet meer weg te denken uit onze keuken. Maar wat weten we eigenlijk van deze populaire groente die haar oorsprong kent in het Andesgebergte, en inmiddels jaarrond aanwezig is in de supermarkt? Een plant die zelfs ontsnapt is uit de supermarkt en onderdeel is van onze publieke ruimte. De Onkruidenier onderzoekt hoe de tomaat zich vanuit haar oorspronkelijke habitat ontwikkelde tot een gewas dat het goed doet in de kassen van het Westland, maar ook in moestuinen en op het balkon. En hoe staat het met de tomaat in Eindhoven?

Forever Summer wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaanfonds