Van Abbemuseum

Forever Summer update

Forever Summer is momenteel in volle bloei!
Het afgelopen jaar hebben we gewerkt aan de ontwikkeling van een nieuw procesmatig werk en hebben we samen met een lokale tomatencommunity voor zo’n dertig verschillende tomatenrassen gezorgd. Het werk is een ecosystemische installatie geworden die cirkelt rond de vraag wat er gebeurt als je de tomaat introduceert in het domein van een museum.

Iedereen die wel eens tomaten heeft gekweekt, weet dat een geslaagde oogst en een goede opbrengst samengaan met een goede zomer. Ondanks de seizoenen lijkt het erop dat de supermarkt ons altijd een ‘goede zomer’ bezorgt. Verse producten worden het hele jaar door aangeboden omdat we de atmosfeer kunnen controleren. Een permanente zomer wordt gevormd door de verhouding tussen zuurstof, stikstof en CO2, de temperatuur en conserveermiddelen zoals E200 en E299. Dit systeem brengt het hele jaar door de zomer in onze huishoudens.

Ook het Van Abbemuseum en het depot zijn ruimten met klimaatbeheersing. 18°C en een luchtvochtigheid van ongeveer 60% is wat nodig is om kunst te presenteren en te conserveren. Een temperatuur en luchtvochtigheid die vergelijkbaar zijn met kassen voor het kweken van tomaten. Wat gebeurt er als de tomaat deel gaat uitmaken van de collectie van het museum?