Seeds for (x)change

In de tweede fase van het Grassroots project: Seeds for (x)change ontvouwt de Onkruidenier een (sociaal) ecosysteem waarin (x)change oftewel uitwisseling centraal staat. Met de creatie van een tentoonstelling, publieksprogramma en buitensculptuur nodigt de Onkruidenier een breder publiek uit om deel te worden van het Grassroots ecosysteem. Als we gras beter observeren en bekijken, kunnen we dan beter voor onze buurt zorgen? Kan gras ons verbinden?


Want als je naar gras kijkt, zie je een van de meest voorkomende plantensoorten in Nederland. Kijk je nog beter naar gras, dan is deze plantensoort geworteld en verweven met allerlei thema’s uit ons dagelijks leven: van ons voedselsysteem tot cultuur, van migratie tot politiek en van economie tot een veranderend klimaat.


Met Seeds for (x)change neemt de Onkruidenier de tijd om te reflecteren op deze mondiale systemen door grassen in Spangen op een hyperlokaal niveau te belichten. Wat betekent gras in Spangen en in andere delen van de wereld? Wat is de waarde van gras op de handelsmarkt, voor een botanicus of als ingrediënt in de keuken? We nemen een kijkje in de verschillende werelden die schuilgaan achter de grassen van Spangen. Kunnen we grassen zien als vertellers van complexe (mondiale) voedsel- en klimaatvraagstukken?Vanuit verschillende (gras)perspectieven onderzocht de Onkruidenier hoe grassen lokaal een andere vorm van uitwisseling creëren en ons sociaal verbinden. Van liefdesgras tot muurgerst. Van taxonomie tot windhandel. Van urenboek tot straatcultuur.

Kijk hier voor het volledige programma.
Foto’s door LNDWstudio