Rotterdam

How to… zadenmengsel

Welkom bij de uitleg over het zadenmengsel die de Onkruidenier speciaal heeft samengesteld voor How To Start A Movement op basis van wat een stad zoals Rotterdam nodig kan hebben voor zowel de mens en de natuur. In deze blogpost geven we je nog wat tips en tricks voor een goed resultaat.

Hoe zoek je een geschikte lokatie voor de zaden?
In de stad zijn talrijke geschikte plekken te vinden waar wilde planten het prima naar hun zin hebben. Op je balkon, geveltuin, platje, moestuin of in een plantenbak zijn natuurlijk prima plekken dicht bij huis. Maar wil je het mengsel meer delen met je andere stadgenoten? En wil het het gewoon avontuurlijk aanpakken? Zoek dan een kaal plekje in de berm, het plantsoen of een boomspiegel waar de zaden zich naar hartelust kunnen ontwikkelen. Zo dragen we met elkaar bij aan een florerend ecosysteem voor alle inwoners van de stad.

Instructies
Om een goed resultaat te krijgen is het aan te raden om de zaden te zaaien met hogere nachttemperaturen en regenachtig weer. Zorg ervoor dat de aarde licht is los gewoeld met je handen, klein tuin harkje, een tak die je ter plaatse vind of een ander gereedschap naar eigen keus. Strooi vervolgens de zaden gelijkmatig over de losse aarde. Het mengsel is goed voor ongeveer tussen de 1 en 2 vierkante meter. Om de zaden goed in de bodem te krijgen hark je met je gereedschap of je handen de zaden heel licht in de aarde. Is de bodem erg droog? Geef de zaden dan ook gelijk water zodat ze een mooie start kunnen maken. Na ongeveer twee weken zul je de eerste kiempjes tevoorschijn zien komen.

Het mengsel bevat wel 15 verschillende soorten die elk hun uniek eigenschappen hebben. We lichten elk soort kort toe:

Wilde Venkel (foeniculum vulgare)
Het fijne blad en de zaden van wilde venkel smaken naar anijs. De roots van de plant liggen rondom de Middellandse zee, maar voelt is prima thuis op warme plekjes in de stad.

Akkerkool (Lapsana communis)
Hoewel de akkerkool geen familie is van de kool kun je de jonge bladeren en bloemknopjes prima in de keuken gebruiken.

Muskus Kaasjeskruid (Malva moschata)
De Latijnse naam Malva betekent ‘verzachtende kracht’ en de plant wordt veel in schoonheidsproducten gebruikt. De zacht roze bloemen zijn een tractatie voor het oog, gebruik ze op salades of als garnering op taartjes. Daarnaast kun je ook de jonge blaadjes in de sla eten.

Echte Kamille (Matricaria chamomilla)
Gebruik de bloemen vers of gedroogd om je eigen kruid
en thee te bereiden.

Grote Klaproos (Papaver rhoeas)
Nog voordat de bloemenpracht van de klaproos ontwaakt kun je de jonge bloemknopjes oogsten en kort bakken in de olijfolie als een heerlijke delicatesse.

Kleine Pimpernel (Poterium sanguisorba)
Deze plant is een vergeten keukenkruid met een bijzondere smaak. Het heeft een komkommerachtige frisheid, nootachtige tonen en een licht bittere nasmaak. Het combineert goed met appel, in salades en kan worden gebruikt in salsa verde.

Paarse Morgenster (Tragopogodon porrifolia)
De wortelen van de paarse morgenster werden vroeger gegeten als groente en van de 'haverwortels' kun je zelf je eigen koffiedrank roosteren.

Brave Hendrik (Blitum bonus-henricus)
Brave hendrik oogst je voornamelijk in het voorjaar. Wanneer de planten na de winter uitschieten kan de jonge scheuten oogsten en gebruiken als asperge. De jonge bladeren kunnen heel het voorjaar geplukt worden en klaargemaakt worden als spinazie.

Wilde Cichorei (Cichorium intybus)
Zijn bijnaam is 'wegenwachter': je treft de cichorei vaak aan langs de kant van de weg. Met prachtige helderblauwe bloemen biedt deze schoonheid veel toepassingen. In tijden van schaarste of armoede weten mensen deze plant wel te vinden. Van de gebrande en vermalen worteldelen van deze plant maak je een surrogaat koffiedrank. Met de juiste zorg en aandacht kun je de plant oogsten als een kropje andijvie. En wie zin heeft in een uitdaging kan er zelfs witlof uit opkweken.

Wilde Peen (Daucus carota)
De wilde peen is de voorloper van onze gekleurde wortels. Het verhaal gaat dat de oranje wortel zijn populariteit te danken heeft aan een aantal Nederlandse boeren uit de 17e eeuw die als eerbetoon aan Willem van Oranje alleen oranje wortels kweekten. Een heel ander weetje: vroeger werden de zaden ingezet als anticonceptiemiddel. Daarnaast helpen de vitaminen bij zichtvermogen en nachtblindheid.

Gewone Berenklauw (Heracleum sphondylium)
Tot in de middeleeuwen was de gewone berenklauw een geliefde plant in kruidenmengsels om bier mee te brouwen. Deze mengsels bevatten vaak lustopwekkende eigenschappen. Door een verbod op het brouwen met deze planten is helaas de berenklauw uit de mode geraakt. Door de zaden in alcohol te leggen, kun je een lustopwekkend liefdeselixer van brouwen… (gebruik op eigen risico).
* let op: het sap in de plant van de berenklauw kan brandwonden op de huid veroorzaken vooral op zonnige dagen.

Middelste Teunisbloem (Oenothera biennis)
De herkomst van deze plant ligt in het wilde westen. Door de eerste boottochten naar Noord-Amerika kwamen de zaden van de teunisbloem mee naar Europa. Met zijn woeste karakter en zoektocht naar avontuur heeft de teunisbloem zichzelf vooral via het spoor door heel Europa verspreid. Deze robuuste plant voelt zich inmiddels zo thuis dat hij zich ongetemd heeft doorontwikkeld tot een geheel nieuwe soort.

Wilde Pastinaak (Pastinaca sativa)
Voordat de aardappel zijn intrede deed in Europa werden knollen van koolraap en wortels van de pastinaak gebruikt in de keuken voor puree en stampot. Deze wilde pastinaak is de voorouder van de grote witte pastinaak die we tegenwoordig als 'vergeten' groente kopen.

Grote Zandkool (Diplotaxis tenuifolia)
Grote zandkool is het ondergeschoven inheemse kindje van de Italiaanse rucola, die we allemaal graag in de supermarkt kopen. Ben je toe aan een pittige uitdaging? Probeer dan eens deze wilde Hollandse variant met een verassende hoeveelheid pit. De grote zandkool is een echte zonaanbidder en weet feilloos de zonnigste plekjes te vinden. In de duinen of tussen de stenen in de stad, zelfs op je stoep, weet de zandkool elk beetje warmte te vangen.

Wilde Marjolein (Origanum vulgare)
Deze zonneaanbidder is het inheemse zusje van de Zuid Europese oregano. Naast dat de blaadjes heerlijk zijn in de Mediterraanse keuken zijn de bloemen ook een festijn voor insecten zoals bijen en vlinders.

Heb je nog vragen over de planten of het mengsel, neem gerust contact met ons op! Veel plezier met de opdracht!!

Rotterdam

How to start a movement

Woon je in Rotterdam? Alleen of samen? En vind je het leuk om dingen te observeren, te ontdekken, te bevragen en te ontregelen? Geef je vòòr 21 mei op voor de vierde editie van het brievenproject How To Start A Movement van kunstenaar Merel Smitt. Gedurende drie weken ontvang je als deelnemer 14 enveloppen in je brievenbus met instructies, (lees)materialen, berichten en sporen die bekeken, gevolgd of uitgevoerd moeten worden.

Als deelnemer(s) sluit je je aan bij een beweging waarbij je je op een andere manier gaat verhouden tot het dagelijks leven. Gedurende drie weken onderzoek, observeer, ontregel en bevraag je, alleen en gezamenlijk, de dynamiek van de stad Rotterdam en de regels die in deze samenleving worden gevolgd en gehandhaafd.

How To Start A Movement is een project van Merel Smitt in samenwerking met Theater Rotterdam en collectief De Onkruidenier. Het project is onderdeel van het Europese samenwerkingsproject ACT / Art, Climate, Transition rondom ecologie, klimaatverandering en sociale transitie.

Meld je aan voor deze beweging! 
Gaan jullie de uitdaging aan om deel uit te maken van de movement? Meld je dan aan via www.howtostartamovement.nl vóór vrijdag 21 mei. Wanneer je je inschrijft ontvangt je binnen 48 uur een bevestigingsmail. Vergeet dus niet je spam folder in de gaten te houden. Het aantal huishoudens dat kan deelnemen is beperkt, dus wees er snel bij.

Good to Know

Het project is grotendeels Nederlandstalig ingericht maar je kunt ook deelnemen als je beperkt Nederlands kunt lezen of spreken. Deelnemen aan How to start a movement is gratis en je bepaalt na afloop van deelname zelf wat je voor je beleving wilt betalen (pay-what-you-want). Je kunt alleen aan het project deelnemen als je in Rotterdam woont en gedurende het hele project beschikbaar bent om de post te openen en deel te nemen aan het collectieve event. Het aantal deelnemers is beperkt en je aanmelding is pas definitief nadat je een bevestiging hebt ontvangen.

Praktische informatie

  • Opgeven tot en met donderdag 20 mei.
  • Start: dinsdag 25 mei 2021
  • Einde: zondag 20 juni 2021
  • Ben je nieuwsgierig? Ga voor meer informatie naar tr.nl/movement
  • Of geef je direct op via howtostartamovement.nl