02 Activeer je zintuigen

– Neem de tijd voor observatie en activeer je zintuigen. Ga zitten en luister. Wat is hier, wat was hier? Wat kan ik zien en wat niet? 

Welke oefeningen zijn er nodig om onszelf uit te dagen om niet alleen op een kwantitatieve manier naar het landschap te kijken, maar al onze zintuigen in te zetten en vanuit verschillende perspectieven te kijken. Welke ontdekkingen doe je dan? Deze oefeningen helpen je om je landschapssensibiliteit te vergroten door te observeren met al je zintuigen. 


Oefening 1 Waar ben ik geland?

Benodigdheden:
papier en pen

Voorbereiding
Verzamel bij voorkeur een (klein) groepje mensen om gezamenlijk de oefening uit te voeren en over in gesprek te gaan. Neem plaats in het landschap en pak de benodigdheden erbij. 

Oefening
In deze oefening proberen we ons te verhouden tot het omringende landschap door uit ons hoofd te gaan en ons te concentreren op het gebruik van onze zintuigen.

– Eerst verbinden we onszelf met de plek waar we zijn. Sluit je ogen en vraag jezelf af: ‘Waar ben je geland?’. Neem even de tijd om hierover na te denken en open vervolgens je ogen.

– Laat je op de grond zakken, hurk of ga zitten en maak het jezelf gemakkelijk. Doe alsof je neus, ogen en oren naar je vingertoppen zijn verplaatst en leg je vingers op de grond. Sluit je ogen en luister naar de zintuigen in je vingertoppen. Wat hoor, ruik of zie je met je vingers? Kun je textuur voelen? Wat gebeurt er in de lagen onder ons? Wat zijn volgens jou de leefomstandigheden van de micro-organismen die hier leven? 

– Open je ogen en pak papier en pen. Zoom in op de vierkante centimeter waar een van je vingers zat en teken dit landschap zo groot mogelijk op je bord. Schrijf drie woorden op die je gedachten en wat je voelt beschrijven. Observeer je afbeelding.