Over de tentoonstelling

Als onderdeel van tentoonstelling Dissident Gardens in Het Nieuwe Instituut maakte de Onkruidenier en Overtreders W het werk Power to the Wild.

Bezoekers van de tentoonstelling werd gevraagd een eigenschap uit te kiezen (bijvoorbeeld zorgzaam – kleurrijk – smakelijk) die ze graag zouden willen verspreiden in de stad. Deze eigenschappen stonden vermeld op kleine labels, met een touwtje bevestigd aan A4tjesaan het plafond. Door aan het touwtje te trekken komt het A4tje los, met daarop informatie over het onkruid met die bepaalde eigenschap. Aan het A4tje is ook een zakje zaad bevestigd. Bezoekers konden vervolgens aan de slag met de vraag op welke manier ze denken dat het zaad het meest kansrijk verspreid kan worden. Knutsel bijvoorbeeld een zaadcontainertje voor aan je fietsstuur met een klein gaatje bovenin waar de zaden uitwaaien terwijl je door de stad fietst, maak een pluizig sierraad waar zaad met haakjes aan blijft kleven en eraf valt op een willekeurig moment, of verwerk je zaad in een blaaspijltje dat je in je buurmans tuin kan schieten.

De zaadcontainers werden ter plaatse gefotografeerd, de foto’s geüpload in een Instagram-stream. Op Instagram kunnen ook foto’s van bijzondere onkruiden in Rotterdam gepost worden.

De hele tentoonstelling was biologisch afbreefbaar: het meubilair was gemaakt van larikshout en ecoboard, plaatmateriaal geperst van oogstafval zoals stro, het papier was bedrukt met inkt op basis van lijnolie. 

opdrachtgever: Het Nieuwe Instituut

realisatie: Ham, Post & van Huystee

grafisch ontwerp: Rudy Guedj

fotografie: Johannes Schwartz, Aad Hoogendoorn, Christopher Dominic

Onkruidgözleme tijdens Familiefest

De stad staat boordevol wild en eetbaar groen. Samen leren we hoe je on†gewenste die in de stad groeien kunt verwerken tot waardevolle levensmiddelen en de stadsnatuur als een grote voorraadkast ontdekken. Van een aantal prachtige wilde voorjaarsplanten leer je verschillende eigenschappen. Samen met chef Namiye Senol gaan we de oogst verwerken tot heerlijke turkse Onkruidgözleme onder het genot van een lekker onkruiddrankje.

Tijdens het familiefest maakte we een doorlopende productielijn. De oogst van de dag kan bestond uit hondsdraf, brandnetel, zevenblad, paardebloem en duizendblad. Door de oogst goed te wassen, drogen en snijden hebben we een heerlijk groen mengsel voor onze turkse pannenkoeken, gözleme genaamd.

Wandeling Nieuwe Tuin

Tijdens een wandeling in De Nieuwe Tuin van Het Nieuwe Instituut hebben we het verbogen smakenpalet van deze plek leren ontdekken. Hier groeien namelijk planten die (nog) niet op de kaart staan als smaakmakers, maar die aangenaam kunnen verrassen. Na afloop van de wandeling was het tijd voor een culinaire workshop die je smaakpapillen op hol doen slaan.

Over de Nieuwe Tuin:
De Nieuwe Tuin is een publieke plek met een ecologisch systeem van kruiden, struiken, vogels en dieren. Kunstenaar/ontwerper Frank Bruggeman en ecologisch hovenier Hans Engelbrecht legden de tuin aan in het voorjaar van 2015 op het buitenterrein van Het Nieuwe Instituut. Hun ontwerp is een pleidooi voor een stedelijk groenbeheer op ecologische basis met ruimte voor verwildering.