Maastricht

Can you imagine how much we, as human beings, are entangled with what surrounds us?

Magnolia
I like to gather my thoughts during my morning walk through the garden. Planting ideas, and let them grow to feed my imagination. It all starts with the gesture of creating a relationship between food, time and space, like a tentacular composition.

When you wander through a landscape, how can the landscape wander through you? 

Perpetual movement
Imagine a garden with endless loops and routes where you discover different smells, patterns and textures when the hours of the day pass by. The garden isn’t frozen in time. It is constantly changing, growing and renewing itself. When you want to be part of this garden you must embrace this movement, lose yourself and reactivate your relationship with it again and again. 

Can you imagine how much we, as human beings, are entangled with what surrounds us?

Apple breaking open
Our work is not everlasting. Grounded in the moment, we immerse ourselves in a landscape and we embody its sensorial ecosystem, conscious of its ephemeral quality. It bursts open, it is to be shared and in the end, it flows away.

Created in reference to Jan van Eyck’s altarpiece, Re-table(au) questions our relationship to food, inspired by the edible plants depicted in the painting. Looking at it with a contemporary perspective, the installation echoes this imaginary garden, symbolizing two aspects of our current food system; blurred seasonality and locality. Centralized around the tentacular relation between food, time and space, the piece activates the perpetual movement of foodsystems. The work emphasizes on being a colourful sensorial ecosystem activating the relation between plant, landscape and the body. The work contains printed textiles, ceramics and preserved flavours that are all sourced from plants and represent contemporary tools for ceremonial rituals, feeding our eater imagination.

Gent

Het museum gaat weer open!

We kunnen ons nog goed herinneren hoe we in aanwezigheid van veel ontwerpers en kunstenaars de expositie Kleureyck openden op 12 maart, gevolgd door een lockdown de dag erna. Inmiddels is bekend gemaakt dat de deuren van het Design Museum in Gent weer open gaan op 18 mei, nadat het ruim 2 maanden dicht is geweest. In overleg met de deelnemende makers is besloten de tentoonstelling te verlengen tot 21 februari 2021.

© Design Museum Gent, photo: Filip Dujardin

Gent

Sneak preview Kleureyck

Op 12 maart opende expositie Kleureyck bij Design Museum Gent met een werk dat de Onkruidenier afgelopen jaar ontwikkelde in een bijzondere samenwerking met Marente van der Valk (Food Lab Jan van Eyck Academie) en food designer Céline Pelcé.

Op 13 maart sloot het museum vanwege de maatregelen om het COVID-19 virus in te dammen. Daarom belden we afgelopen week met het museum en vertelden over het werk Re-table(au) — een multi-zintuigelijke installatie geïnspireerd op de ruim 75 verschillende planten die op het schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck voorkomen. Zo kunnen jullie toch een kleine sneak peek van de tentoonstelling zien!

Uiteraard hopen we natuurlijk dat het museum gauw weer zijn deuren mag openen, zodat iedereen de fantastische tentoonstelling kan gaan bezoeken.

Gent

Kleureyck experience room

Waar komt kleur vandaan? Hoe maak je kleur? Wat is de impact van kleur? Voor het Van Eyck-jaar in Gent brengt het museum een grote tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik. De expo vertrekt vanuit Jan van Eycks ongeziene schakeringen en laat zien wat kleur betekent voor hedendaagse designers. De Onkruidenier werkt samen met Céline Pelcé (FR) en Marente van der Valk (VK) op uitnodiging van het Food Lab van de Jan van Eyck academie.

De Jan van Eyck Academie is een multidisciplinaire instelling voor experiment, onderzoek, studie, productie en ontmoeting. Veelbelovende kunstenaars, ontwerpers, curatoren, architecten, schrijvers en andere denkers krijgen de ruimte en de tijd om hun talenten te ontwikkelen, ongeweten perspectieven te ontdekken en diepere lagen in zichzelf te exploreren. De Academie lanceerde in 2018 het Food Lab: een onderzoekslab waar kunstenaars en designers experimenteren met voedsel en hun werk in relatie met voedsel kunnen verdiepen, kunnen onderzoeken wat voedsel in onze tijd betekent en hoe het zich verhoudt tot ecologische en maatschappelijke vraagstukken. De keuken en het caférestaurant van de Academie zijn de thuisbasis van het Food Lab, waar experimenten en ideeën zowel door deelnemers als door het publiek kunnen worden beproefd.


Marente van der Valk is resident aan de Jan van Eyck Academie, kok, ontwerper en foodstylist en betrokken in het Food Lab. Ze studeerde af in 2012 aan de MA Design and Environment van Goldsmiths University (Londen). Sindsdien is ze actief bezig met projecten waarbij milieubewustzijn en de gemeenschap centraal staan. Naast Marente van der Valk zal ook De Onkruidenier (Jonmar van Vlijmen & Ronald Boer, NL), eveneens residenten aan de Academie, meewerken aan de experience room rond kleur en voeding/smaak. De Onkruidenier stelt de ongewenste natuur centraal om (on)kruiden weer een waardevolle betekenis te geven in het dagelijks leven. Van Eyck foodlab werkt hierbij ook samen met Céline Pelcé, een Franse Food Designer. Interessant is dat het hier nieuwe samenwerkingen betreft tussen partners die zich anders verhouden tot Food & Design, maar daarnaast toch ook veel overeenkomsten hebben. Het Food Lab zal voor een van de experience rooms een nieuwe installatie ontwerpen met de schilderijen van Jan Van Eyck als uitgangspunt. In zijn schilderijen combineerde Van Eyck (eetbare) planten en kruiden uit verschillende seizoenen en plaatsen. In die zin lijken onze hedendaagse diëten op de gefantaseerde landschappen van Van Eyck: we kunnen elk mogelijk product in elk mogelijk seizoen van om het even waar op de planeet kopen.


Met de creatieopdracht wil het Food Lab de relatie tussen voeding en tijd/plaats terug scherpstellen. In de experience rooms wordt een laboratorium gebouwd waarin verschillende vragen onderzocht worden. Hoe kunnen we verse voeding doorheen de tijd bewaren en hoe evolueren de eigenschappen (kleur/smaak) dan? Hoe kunnen we voeding bewaren (door fermentatie, bewaring in bijenwas, maar evengoed door er objecten mee te maken). Hoe kunnen we terug de oorsprong van het product en de tijd die het nodig heeft om te groeien benadrukken? Het laboratorium zal mee evolueren doorheen de seizoenen als een soort van foodscape. Kleurveranderingen en nuances verlopen immers langzaam doorheen de tijd. Die processen refereren ook aan de alchemie, de kleuren en patronen in het werk van Jan van Eyck. Dit mondt uit in verschillende ’tasting events’ en workshops op het ritme van de seizoenen waarbij we het publiek op een interactieve, uitnodigende en smakelijke manier betrekken bij de ontwerpen. De events refereren ook aan de profane tradities waarmee men in vroegere tijden de overgang van de seizoenen vierde. Naast het laboratorium/fermentatie-station in Hotel de Coninck, wordt er in de binnenkoer een kleine tuin aangelegd met planten en (on)kruiden uit de landschappen van Jan Van Eyck.

Meer informatie over Kleureyck