Gent

Kleureyck experience room

Waar komt kleur vandaan? Hoe maak je kleur? Wat is de impact van kleur? Voor het Van Eyck-jaar in Gent brengt het museum een grote tentoonstelling over vernieuwend en divers kleurgebruik. De expo vertrekt vanuit Jan van Eycks ongeziene schakeringen en laat zien wat kleur betekent voor hedendaagse designers. De Onkruidenier werkt samen met Céline Pelcé (FR) en Marente van der Valk (VK) op uitnodiging van het Food Lab van de Jan van Eyck academie.


Met de creatieopdracht stellen we de relatie tussen voeding en tijd/plaats op scherp. In de experience room wordt een laboratorium gebouwd waarin verschillende vragen onderzocht worden. Hoe kunnen we verse voeding over tijd bewaren en hoe evolueren de eigenschappen (kleur/smaak) dan? Hoe kunnen we voeding bewaren (door fermentatie, bewaring in bijenwas, maar evengoed door er objecten mee te maken). Hoe kunnen we terug de oorsprong van het product en de tijd die het nodig heeft om te groeien benadrukken? Het laboratorium zal mee evolueren doorheen de seizoenen als een soort van foodscape. Kleurveranderingen en nuances verlopen immers langzaam doorheen de tijd. Die processen refereren ook aan de alchemie, de kleuren en patronen in het werk van Jan van Eyck. Dit mondt uit in verschillende ’tasting events’ en workshops op het ritme van de seizoenen waarbij we het publiek op een interactieve, uitnodigende en smakelijke manier betrekken bij de ontwerpen. De events refereren ook aan de profane tradities waarmee men in vroegere tijden de overgang van de seizoenen vierde. Naast het laboratorium in Hotel de Coninck, wordt er in de binnenkoer een kleine tuin aangelegd met planten en (on)kruiden uit de landschappen van Jan Van Eyck.