SchaduwTuin

Schaduw is de plek waar het licht niet op schijnt. Welke processen voltrekken zich terwijl wij ze niet zien? In de SchaduwTuin bewegen we ons als mens letterlijk in de schaduw van de planten, organismen, de bodem en aardse systemen. We verdiepen ons in schemer, schaduw, mist en het grijze gebied van verborgen gebleven kennis die we aan het licht brengen. Hoe kan een tuin een plek zijn waarin mensen hun verbinding met hun leefomgeving opnieuw vorm kunnen geven?
De voormalige kloostertuin van het Belgisch paviljoen ontwikkelen we de komende jaren in samenwerking met Zone2Source de SchaduwTuin, een kunstenaarstuin, waarin verhalen ondergebracht zijn die verstrengelingen van natuur en mens zicht- en voelbaar maken.
Met de SchaduwTuin ontwikkelt de Onkruidenier een testomgeving voor een nieuwe relatie tussen mens en hun toekomstige leefomgeving. De Onkruidenier draait het perspectief om: we laten traditionele verwachtingen van tuinen en tuinieren achter ons. Welke houding nemen we aan als we leren luisteren naar de planten en alle meer dan menselijke organismen? Welke verhalen vertellen ze, welke instructies geven ze, wat kunnen we allemaal leren? Door middel van rituelen ontwikkelen we een nieuwe taal om je mee te nemen naar een tussenruimte waarin actuele vraagstukken met betrekking tot droogte en hitte en de verplaatsende klimaatzone een nieuwe ordening vinden. Reflecteer mee over onze relatie met (stads)natuur. Elke woensdagochtend is het collectief aanwezig in de tuin. Hier verkennen we wekelijks de relaties die we met deze plek onderhouden. In de vorm van reflecties, gesprekken, observaties en onze handen stellen we onze zintuigen op nieuwe manieren open voor de tuin. Wil langskomen of meedoen? Stuur ons dan een berichtje, dan verwelkomen we je graag voor een ontmoeting met de SchaduwTuin.
In het kader van de regeling Vrije Ruimte van de Gemeente Amsterdam is de ommuurde Belgische kloostertuin beschikbaar gesteld voor de ontwikkeling van de SchaduwTuin.