Cultural Sedimentation, Resilient Adaptation and Aquatic Speculation

Handen schudden met een 2000 jaar oude vingerafdruk: Dit is slechts een van de vele hoogtepunten van de veldwerk campagne waaraan we deelnamen in de Pontijnse moerassen, ten zuidoosten van Rome. Vorig jaar september tot half november was de Onkruidenier uitgenodigd als artist in residence bij het Koninklijk Nederlands Instituut in Rome (KNIR). In het kader van ons project SWEET – SWEAT Cultural Sedimentation, Resilient Adaptation and Aquatic Speculation zoomden we in en uit op de vele tijdlagen. Naast veel lezen en verkennen in de prachtige KNIR-bibliotheek, het verzamelen van beeldmateriaal en ronddwalen door de stad, hadden we het genoegen om deel te nemen aan een archeologische veldwerk missie op het platteland. Als onderdeel van ons langetermijnonderzoek SWEET – SWEAT dat gerelateerd is aan het Nederlandse landschap, verbonden we deze eerdere ervaringen met de wetlands van het Pontijnse gebied. We sloten ons aan bij het lopende onderzoek van archeoloog en projectcoördinator Tymon de Haas, archeobotanicus Mans Schepers en promovendus-archeoloog Manuel Peters. Tymon onderzoekt al 20 jaar de sporen van Romeinse nederzettingen in dit lokale landschap. 

We zoomden in op de onomkeerbare menselijke interactie met het landschap gedurende de afgelopen millennia en we namen deel aan een archeologisch onderzoek om het onderzoek te verbinden met hedendaagse interpretaties van het verleden. We scanden de tijdskaders van een overvloed aan scherven om nieuwe beelden van menselijke landschapsrelaties te creëren en erover te speculeren.

Veel dank aan de Rijksuniversiteit Groningen, het KNIR en de Akademie van Kunsten voor het mogelijk maken van deze samenwerking en residentie in Rome.