Tolhuistuin

Leven met de Zee

Tussen 12 en 22 oktober werkt collectief de Onkruidenier aan een speculatief landschap voor een leven met de zee. We trainen onze verbeelding door nieuwe ervaringen en verhalen te maken voor een zilte en natte toekomst. Gedurende 10 dagen werken Jonmar, Rosanne en Ronald tussen 14.00 en 16.00 in hun projectruimte waar de wereld over de toekomst van een natter Nederland zich manifesteert.

Het avondprogramma bestaat uit vier Chalk Talks met Esmee Geerken, Lisa Becking, Overtreders W en Mans Schepers die ons helpen te begrijpen hoe we om kunnen gaan met de uitdagingen van een vernattend landschap. Is er een andere relatie mogelijk tussen ons als mens en de zee? Hoe leren we onszelf aanpassen?

Gedurende het Warming up Festival is de Onkruidenier in residentie bij de Tolhuistuin en werken we dagelijks in een glazen zeecontainer aan het IJ. In dit werklandschap van verhalen en materialen maak je kennis met Lola, een fictief personage die is geëvolueerd tot een amfibische mens in de toekomst — wanneer 75% van de mensen weer buiten de stad woont omdat de zeespiegel vele meters hoger is. Nu we zo gewend zijn aan een leven op het droge, kunnen we ons nog een wereld voorstellen waarin we aquatisch leven omarmen? Welke aanwijzingen kunnen we vinden in onze directe leefomgeving die ons doen herinneren aan de zee? We zoomen in en kweken minuscule kalkwezens, vinden koraal gemixt in de tegels in de stad, maken en bedenken nieuwe bouwmaterialen en woonvormen voor de toekomst. Wandelend en dobberend jutten we rond het IJ op zoek naar sporen die een oorspronkelijke connectie met de zee tonen. Welke organismen zullen we tegenkomen in een aquatische toekomst waarin mogelijk een koraalrif naar het IJ is gedreven?

Tijdens het festival nodigen we je uit om een bezoek te maken aan onze werkruimte en de het werklandschap in ontwikkeling te volgen of een van de Chalk Talks bij te wonen.

Chalk Talk #1 Foraminifera met Esmee Geerken 
12 oktober 19.00 – 20.00

Esmee Geerken is kunstenaar en voltooide een PhD in geochemie aan het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ). In haar werk combineert ze deze disciplines in artistiek onderzoek naar de symbiose tussen mensen en mineralen, met als doel om nieuwe bouwmaterialen en vormen te ontwikkelen, geïnspireerd door biomineralen zoals schelpen, botten en exoskeletten. Tijdens het Warming Up festival zal Esmee tijdens deze Chalk Talk laten zien hoe we op verschillende manieren de relatie tussen ons lichaam en mineralen kunnen ervaren.

**GECANCELD** Chalk Talk #2 Koraalrif van de toekomst met Lisa Becking 
16 oktober 17.00 – 18.00

Lisa Becking is wetenschapper en bestudeert als mariene bioloog het leven in de zee. Zij onderzoekt hoe mariene organismen zich aanpassen aan verandering in hun omgeving en gebruikt deze kennis voor natuurbescherming. In Indonesië vergelijkt ze hoe sponzen, kwallen en schelpdieren zich hebben ontwikkeld in tientallen zoutwater meren – een soort natuurlijke laboratoria voor klimaatverandering. Tijdens deze Chalk Talk gaan we in gesprek over wat wij kunnen leren van koraalriffen en hoe we deze wonderlijke onderwaterwereld in de toekomst mogen verwachten aan het IJ.

Chalk Talk #3  Vernatting van Nederland met Overtreders W
19 oktober 19.00 – 20.00

Hester van Dijk en Reinder Bakker, de ruimtelijk ontwerpers achter Overtreders W, noemen zichzelf ook wel materiaalchoreografen: ze regisseren materiaalstromen. Momenteel ontwikkelen Overtreders W een modulair en demontabel biobased bouwsysteem. In samenwerking met De Onkruidenier onderzoeken ze hoe onkruid daarin een toepassing als bouwmateriaal kan vinden. Wanneer onze leefomgeving verandert onder de invloed van de zee, hoe gaan we dan met andere materialen bouwen in de toekomst? Tijdens deze Chalk Talk delen we de eerste materiaal experimenten en verkennen we mogelijke nieuwe kringlopen.

Chalk Talk #4 Leven met de zee met Mans Schepers
22 oktober 17:00 t/m 18:00 uur

Mans Schepers is wetenschapper en heeft zich in zijn studie archeologie gespecialiseerd in de paleobotanie. In zijn promotieonderzoek heeft hij zich bezig gehouden met de reconstructie van de vegetatie rondom historische nederzettingen. Gaandeweg kwam hij tot de conclusie dat natuur-cultuurrelaties, zeker in de buurt van de bewoning, al heel lang veel meer een complexe wisselwerking tussen beide zijn, dan twee uitersten in een landschappelijke realiteit. Hij probeert, voorzichtig, om het verleden als inspiratie te gebruiken in discussies en visievorming over onze hedendaagse kijk op onze relatie met de omgeving. Tijdens zijn bijdrage zal Mans met voorbeelden die verspreid zijn in tijd én ruimte, ingaan op een aantal verschillende manieren waarop mensen met water omgingen én gaan.

De Onkruidenier wordt in dit project ondersteund door het VSB fonds, AFK, Gemeente Amsterdam, BankGiroloterij fonds en Stimuleringsfonds Creatieve Industrie