Meet the Salt-Loving Community — Chalk Talks

Tijdens Oerol festival werd het eerste hoofdstuk van de klimaatfictie film Meet the Salt-Loving Community gepresenteerd: Chalk Talks. In deze filmische installatie leg je een route af van de wastafel naar het onderwaterhuishouden van koraalriffen. We activeren de poriën van onze huid en duiken met mariene bioloog Lisa Becking naar de bodem van de zee. Door de ogen van de zeespons, zien we hoe we via onze huid en huishouden met dit oeroude organisme verstrengeld zijn. Hoe kunnen we weer thuiskomen in het intergetijdengebied?

In deze installatie meet je met je lichaam nieuwe herinneringen aan. Wij dragen allemaal de zee in ons lichaam door bloed zo zout als zeewater en een skelet gebouwd met calcium. Onze huid met poriën is doorlaatbaar, net als bij een zeespons. We hoeven het ons alleen nog te herinneren.

Komende jaren zal het project Meet the Salt-Loving Community zich verder ontvouwen als een groeiend multiversum van film en belichaamde oefeningen. Gedurende het proces zullen we steeds met onze aquatisch minnende community zoeken naar een nieuw soort ecologie waar het huishouden dat je kent verstrengeld is met de vloedlijn. Samen brengen we sporen van de zee in ons lichaam en landschap in een nieuw aquatisch huishouden samen.

Laten we een collectieve golfbeweging starten en evolueren naar een leven met de zee.

Chalk Talks — 2024 (11:00 minuten)

De zee geeft ons zuurstof. Meer dan de helft van de zuurstof op aarde wordt geproduceerd door mariene organismen. Het onderwaterhuishouden van de zee en haar koraalriffen staan onder druk. Doordat we in onze maatschappij collectief lijken te lijden aan ecologisch geheugenverlies, gaat er met elke generatie een stukje biodiversiteit verloren.

De Onkruidenier bezocht mariene bioloog Lisa Becking in het archief van Naturalis Biodiversiteitscentrum in Leiden. Lisa liet ons de grote hoeveelheid zeesponzen en koralen zien die ze daar bestuderen en archiveren. Met deze bijzondere ontmoeting vonden we vervolgens de zeespons terug op vele plekken: in de stad,: op het skatepark, in de gootsteen, in de badkamer en in ons eigen lijf.

Credits
Concept en art direction: de Onkruidenier
Filmmakers: Daniel Donato en Anastasija Pirozenko
Voice over: mariene bioloog Lisa Becking
Performer: Zora de Dreu
Audio: Sergio Gonzalez

Speciale dank voor deze samenwerking aan:
mariene bioloog Lisa Becking en Naturalis Biodiversity Center