Wolvega

Interview met paardenbloem expert Karst Meijer

Paardenbloemen hebben stadse fratsen; in een stedelijke omgeving evolueren paardenbloemen veel sneller.

Het idee dat ruige bermen lelijk of slecht zijn of – nog erger – dat paardenbloemen een soort onkruid zijn, is grote onzin. Ze zijn juist heel erg nuttig en hard nodig voor de biodiversiteit. Dat is tegenwoordig zo’n hippe en veel gebruikte term; mensen weten vaak niet meer wat ermee bedoeld wordt. Maar het gaat hierom: er komen steeds minder insecten. Daardoor raakt de voedselvoorziening in de war. Heel simpel gezegd: als we niets zouden doen, groeit er straks geen appeltje meer aan de boom. Bloeiende planten, zoals de paardenbloem, zijn nodig om het aantal insecten weer op peil te krijgen. We moeten met z’n allen goed begrijpen dat niets van wat er in de supermarkten ligt, vanzelfsprekend is.”

De redactie van Ruimtekoers zocht Karst Meijer op bij zijn Herbarium Frisicum in Wolvega. Lees het hier op de website van Ruimtekoers Festival.
Paardenbloemstraat

Lezing Paardenbloem

De groene publieke ruimte bevat vaak een hoop spontane gasten. Tot een paar jaar terug zouden we deze met allerlei bestrijdingsmiddelen te lijf gaan. Maar nu ligt er een schatkamer aan onbenut potentieel. En dat begint al in het gazon.

In Malburgen vind je een overvloed aan paardenbloemen. Er is niet één paardenbloem. Waarschijnlijk groeien er in Malburgen wel 60 verschillende soorten paardenbloemen?! Vandaag leren we de diversiteit aan verschillende paardenbloemen ontdekken met Karst Meijer. Als echte kenner is hij al bijna 40 jaar bevlogen over de wereld van de paardenbloem. Karst heeft in Friesland het Herbarium Frisicum waar hij ook zijn collectie paardenbloem heeft. Samen met Karst ontdekken we de wondere wereld van deze plant.

Paardenbloemstraat

Paardenbloemenbier

Voor de opkomst van de supermarkt was voedsel veel meer seizoensgebonden. Wilde je buiten het seizoen genieten van bepaalde groentes, dranken, of gerechten, dan waren er tal van manier om je eten te conserveren.

Een belangrijke voorziening naast voldoende voedsel was schoon drinkwater. En de manier om water drinkbaar te maken was bier. Vandaag verwelkomen we Nevel: brouwerij van Mattias Terpstra en Vincent Gerritsen in de werkplaats. Met hen ontdekken we welke wilde planten er tot laat in de middeleeuwen werden gebruikt bij brouwen, hoe je wilde gist kunt temmen en welke zij zelf gebruiken bij het brouwen. Tijdens een wandeling door de wijk ontdekken we verborgen smaken van wilde planten en natuurlijk de paardenbloem bij het bierbrouw proces. Samen experimenteren we hoe bier uit Malburgen zou smaken met lokale wilde planten.

Paardenbloemstraat

Pigment en verfstof

Wist je dat er in Japan paardenbloemen bestaan in allerlei kleuren? Het is zelfs een heel vakmanschap om blauwe, rode, roze, oranje of zelfs witte paardebloemen te kweken naast de gebruikelijke gele variant.

In Werkplaats de Paardenbloem staat vandaag het maken van plantaardig pigment en verf centraal. De bloemen, het blad en vooral de wortels bevatten mooie pigmenten waarmee we inkt of verfstof kunnen maken. Ontwerper en expert op het gebied van natuurlijke pigmenten, Lucila Kenny, verft met lokale planten. Samen met haar gaan we experimenteren met paardenbloemen om onze eigen kleurpigmenten te maken. Dit doen we met planten die we in de wijk vinden tijdens een wandeling waar we oogsten en leren over de verschillende planten.