Paardenbloemen limonade

Deze limonade van paardenbloemen is heerlijk, eenvoudig en voor velen een klassieker om elk jaar zelf te maken. Wij zijn er ook dol op en gebruiken de limonade graag in zomerse drankjes, in dressings of door de yoghurt.

Dit is een recept waarmee je 1 liter limonade kunt maken.

Ingredienten:
200 paardenbloemhoofdjes
1 liter water
600 gram suiker of honing
10 gram citroenzuur of sap van een halve citroen

Benodigdheden:
Pan
Zeef
Pollepel
Kaasdoek of theedoek
Goed schoongemaakte flessen liefst met beugeldop
Trechter


Eerst verzamel je ongeveer 200 bloemhoofdjes van de paardenbloem.
Terug in de keuken worden ligt er een klein ontledings klusje te wachten. Elke bloem bestaat uit een geel en groen gedeelte. Deze twee gaan we van elkaar scheiden. Dit doe je omdat het onderste groene deel snel een bittere smaak geeft aan je limonade. Dus met je handen kun je de gele pluizige bloemblaadje scheiden van de groene onderkant.

In een pan breng je vervolgens 1 liter water aan de kook. Vervolgens stooi je de gele bloemen in de pan en het mengsel kort roeren. Doe dan het deksel op de pan en zet het vuur uit. Dit mengsel laat je afkoelen en 1 dag staan. Zo ontstaat er een sterk en smakelijke infusie.

De volgende zeef je de bloemen eruit en doe je het vocht weer terug in de pan. Voeg hierbij de suiker of honing en citroensap toe. Breng het nog even aan de kook en giet daarna voorzichtig de hete limonade in schone flessen.