Over het project

Werkplaats de Paardenbloem is in 2019 ontstaan in de de wijk Malburgen in Arnhem Zuid. Op uitnodiging van festival Ruimtekoers onderzocht de Onkruidenier het openbaar groen van Arnhem Zuid. En in het voorjaar was Arnhem-Zuid voorzien van een gele deken van paardenbloemen.

Op het eerste gezicht een plant van eenvoud, maar voor wie wat verder kijkt gaat er een wereld open. Alleen al in Nederland komen meer dan 250 verschillende soorten paardenbloemen voor. En wist je dat er heel veel toepassingen zijn? Zo is er een grote fietsbandenfabrikant die eind 2019 de allereerste 150 fietsbanden van paardenbloemenrubber op de markt heeft gebracht, wordt onderzocht of de inuline in de plant een alternatief voor suiker zou kunnen zijn en bovendien. En het is vrij eenvoudig om de lekkerste gelei en siroop te maken van dit gele wonder. In Arnhem-Zuid groeien ongekend veel paardenbloemen – naar schatting zo ongeveer 60 soorten. 

Het artistieke concept van Werkplaats de Paardenbloem gaat uit van een actieve werkvorm. Het is een dynamische mobiele ontmoetingsplek waarin we samen ontdekkingen doen over onze relatie met stadsnatuur. Zo is de werkplaats een cultureel bindmiddel tussen economie & ecologie in de publieke groene ruimte van Arnhem-Zuid. De werkplaats is ontworpen door Arnhems ontwerp collectief Soepel en wordt op verschillende momenten in het groeiseizoen (maart t/m juni) geactiveerd en wordt nomadisch ingezet in samenwerking met lokale partijen. Zo ontstaan er hernieuwde, vergeten, gedroomde of speculatieve relaties tussen deze stadsplant en stadsmens.

De werkplaats is een hands-on plek voor ontdekken, experiment, interactie, meedoen en maken. Hiervoor gebruikt de Onkruidenier haar Veldwerkplaats en deze bestaat uit een aantal houten meubels die het in kaart brengen, oogsten en verwerken van wilde planten faciliteert: zo is er een keukenunit, droogkast, werkbanken, en een ladderwagen. Voor Werkplaats de Paardenbloem voegt De Onkruidenier samen met het Arnhemse ontwerperscollectief Soepel elementen toe. Dit zijn speciaal vervaardigde wortel uitsteek gereedschappen, wastonnen, borstelbaan en droogrekken waarmee de wortels van de paardenbloem werden verwerkt tot koffiedrank.