Vondsten uit de berm

In de zomer van 2020 begon een nieuw avontuur voor Werkplaats de Paardenbloem. Veel van de bermen in Arnhem Zuid zagen er dit jaar nog nooit zo weelderig uit. Wat een beetje minder maaien al niet kan doen voor de biodiversiteit. En met deze vondst werden deze wilde bermen een plek om kennis te (her)ontdekken en stukken stadsecologie onder de loep te nemen. 

Het begon met het maken van een serie wandelingen door de verschillende wijken van Arnhem Zuid waar we in gesprek raakten met bewoners over de verdwenen alledaagse gebruiken om wilde kruiden toe te passen in onze huishoudens. Waarom we het soms vervreemdend vinden om verse brandnetels uit de berm te oogsten en heel gewoon vinden om het in een pakje brandnetelthee uit de supermarkt te kopen? Is dit een disbalans tussen de economie en ecologie van ons huishouden? 

In onze zoektocht in Arnhem Zuid leidde onze gesprekken met bewoners leiden steeds vaker naar onze kwetsbaarheid in tijden van een mondiale pandemie. Hoe houden we onszelf gezond? En hoe kunnen we al in onze directe leefomgeving hiervoor inspiratie of aanwijzingen vinden? Zeker nu we weer meer oog te lijken hebben voor de directe leefomgeving wanneer we meer vanuit huis werkzaam zijn.  

In het werkproces selecteerde we zeven veel voorkomende planten uit de berm voor Werkplaats de Paardenbloem. Van elk van deze planten wordt telkens één eigenschap belicht die een bepaalde werking of invloed heeft op ons lichaam. Ontwerper Maaike Besseling maakte van deze zeven planten een prachtige serie illustraties en deze poster. Hiermee heeft de werkplaats zich kunnen uitbreiden met een serie nieuwe planten en verborgen verhalen.

illustratie Maaike Besseling