18
Picea abies

Kerstboom

Er wordt gezegd dat dennentakken in de winter traditioneel in huis gehaald werden om het vooruitzicht op de zomer in de donkerste tijd van het jaar binnenshuis te halen. Rond de winterwende komen groeiprocessen in de natuur tot een ruststand. Door een laag aantal zonuren, vindt er in de winter maar weinig fotosynthese plaats en produceren planten nauwelijks tot geen suiker. Het is kouder en we hebben een laag aantal zonuren. Maar buiten in de bodem wordt de laatste warmte van de zomer nog een beetje vastgehouden. Reserves die opgebouwd zijn in tijden van overvloed aan zonnestralen, zijn opgeslagen in de wortels, in de knollen onder de grond en in de knoppen aan takken van planten en bomen.

We leven in een wereld waarin we steeds minder willen verspillen. Dus misschien is het eten van je kerstboom wel een mooie manier om om verspilling tegen te gaan. En nee…  je gaat de boom echt niet koken of bakken, je hoeft hem eigenlijk helemaal niet te koken. Laten we beginnen met het verwijderen van de kerstballen en de lichtjes.

Wanneer je je afvraagt hoe dennennaalden smaken, stel je dan een citrusachtige, kruidig en toch fris aroma voor. Het mooie van deze bijzondere smaak is dat de smaak van de dennenboom zowel met zoete als hartige gerechten heel goed samengaat, en dat het in combinatie met citroen, gember of jeneverbes iets bijzonders toevoegt.

Naast de prachtige smaak van dennenbomen, is het gebruik van dennennaalden ook nog eens heel erg nuttig. Er zitten namelijk veel voedingsstoffen in de den. De naalden zijn zeer rijk aan vitamine C en verschillende nuttige mineralen. Bovendien helpen ze de suikerspiegel in het bloed in evenwicht te houden en onttrekken ze giftige metalen die in ons lichaam aanwezig zijn.

TIPS VOOR HET BEREIDEN VAN JE KERSTBOOM:
Veel mensen halen rond kerst een naaldboom in huis. Met de naalden van douglasspar (Pseudotsuga menziesii), Fijnspar (Picea abies), Nordmann spar (Abies Nordmanniana)  of de Servische spar (Picea omorika) kun je de meest heerlijke aromatische infusies maken. Zie hieronder hoe je dat kunt doen.

DENNEN INFUSIE
Het maken van een infusie doe je eenvoudig door water van rond de 80°C over de naalden te gieten. Laat het enkele minuten trekken. Zeef en giet de hete dennenthee in een mok en breng op smaak met honing, verse gember en citroen. Deze drank vol vitamine C is een geweldige booster tegen de winterkou.

DENNENAZIJN
Het fijne aroma van je kerstboom kun je eenvoudig vangen door je eigen kruidenazijn te maken. Doe een flinke hand dennennaalden in een weckpot of fles die je goed kunt afsluiten. Giet hier vervolgens natuurazijn overheen en laat dit mengsel minstens 1 maand staan. Het is goed om de fles of pot af en toe even te schudden, bijvoorbeeld elke week. Hoe langer het mengsel staat, hoe meer aroma in de azijn zal komen. Om de azijn te gebruiken zeef je de naalden eruit en je bent klaar. Je kunt de dennenazijn goed gebruiken om dressings mee op smaak te brengen, maar je kunt ook scheutje van de azijn in het schoonmaak water te doen wanneer je de badkamer schoonmaakt.

HARTIG EN ZOET 
Het aroma van dennen leent zich ook heel goed voor zoete en zoute ovengerechten. Het mengen van zeezout en fijngehakte dennennaalden om knollen of aardappels uit de oven te roosteren is zeker de moeite waard. Of doe hetzelfde met suiker voor zoete broodjes en koekjes. 

Cocktail van kerstboom met cranberry

De vele verschillende dennenboom soorten vormen een uiteenlopende familie en komen uit verschillende hoeken van de wereld. Wanneer je een kerstboom met wortels in huis hebt gehad kun je deze proberen te planten in de tuin, het park of op je balkon. En zo groeit de familie van kerstbomen in onze stadsnatuur. En kun je altijd deze heerlijke cocktail maken, ook in de zomer!

Met dit recept kun je de naalden van je kerstboom veranderen in een lekkere siroop voor een feestelijke cocktail. Een dennensiroop combineert heerlijk met cranberry. Cranberries groeien tegenwoordig veel op de waddeneilanden in Nederland; een ingeburgerde exoot uit de VS die volgens de eilanders ooit door een overboord geslagen vat vanuit zee zijn aangespoeld.

Ingrediënten:
suiker of een andere zoetstof
water
zout
cranberries
dennennaalden
citroensap
gin, wodka of jenever
ijsblokjes
koolzuurhoudend water

Begin met het maken van de siroop. Los hiervoor in een pannetje op het vuur één kopje suiker (of zoetstof) op in één kopje water. Voeg 1 kopje dennennaalden toe, roer even door en laat het mengsel op laag vuur vijf minuten zachtjes koken. Voeg een ½ kopje verse cranberries toe en laat nog vijf minuten sudderen tot de bessen zacht zijn. 

Voeg een eetlepel citroensap toe en doe het vuur uit. Laat het mengsel een half uur goed intrekken en zeef het. Je kunt de siroop een paar weken in de koelkast bewaren. 

Om de cocktail te maken garneer je eerst de rand van je glas met een ziltig suikerrandje. Hiervoor maak je een suiker en zout mengsel naar eigen smaak. Doop je glas in het sap van een citroen of limoen en vervolgens in het mengsel. Doe één shotje gin of wodka, één of twee eetlepels siroop en een mespuntje zout in het glas en meng goed. Doe wat ijsblokjes in het glas en vul aan met koolzuurhoudend water. Garneer met een takje van je dennenboom. Et voila.. zo kun het hele jaar nagenieten van je kerstboom.

Terug naar top