17
Juglans nigra

zwarte walnoot

Wanneer deze boom op de goede plaats staat, groeit de zwarte walnoot uit tot een imposante woudreus. Walnoten die we doorgaans in Nederland aantreffen zijn de okkernoot of de gewone walnoot (Juglans regia), ooit meegenomen door de Romeinen naar Nederland. Maar de zwarte walnoot (Juglans nigra) heeft haar oorsprong in Noord Amerika. Door haar krachtige groei en prachtige hout is de boom in Europa geïntroduceerd voor houtproductie. Omdat de gewone walnoot veel langzamer en grilliger groeit, dacht men dat de zwarte walnoot een goed alternatief zou zijn. Echter bleek de zwarte walnoot niet gemakkelijk te aarden op de Europese plantages. Maar door haar prachtige schoonheid werd de boom in veel botanische tuinen en parken aangeplant. Zo kwamen wij ook een volwassen exemplaar tegen in de kloostertuin van de Belgische abdij Val-Dieu in Aubel. Van de duizenden noten, die verspreidt rondom de boom lagen, namen we er een aantal mee om te experimenteren met de mogelijkheden ervan. We kweekten ook een deel van de noten op. Het zijn inmiddels kleine bomen. 

Zwarte walnoot in Aubel

We ontdekten bij thuiskomst dat de vruchten van de zwarte walnoot moeilijk te kraken zijn. Wel een groot genot – zwarte walnoot is zeer aromatisch, bijna geparfumeerd in smaak. De schillen zijn zo hard dat je met een hamer de juiste techniek moet zoeken. Wanneer je dit eenmaal onder de knie hebt, is het wel erg de moeite waard vanwege de bijzonder smaak. Als de noten van de boom vallen zitten ze in een dikke groene schil waarvan je bruine of zwarte handen krijgt. De schillen zijn daarom uitermate geschikt om te gebruiken als inkt of piment. 

Als je de schillen wil gebruiken om je eigen verf mee te maken zul je de noten eerst goed moeten drogen. De schillen veranderen dan van groen naar bruin/zwart. Wanneer de noten helemaal droog zijn kun je het voor lange tijd bewaren en gebruiken wanneer je het materiaal nodig hebt.  

Recept zwarte walnoten inkt:

0,5 liter water
8 tot 10 schillen van de zwarte walnoot

Benodigdheden:
Oude pan
Zeef
Kaasdoek
Pollepel
Vijzel
Flesje of potje om de inkt te bewaren


Breek de schil van de noot af en doe de schillen in de vijzel. Vermaal deze totdat het een mooi poeder is. Meng het poeder en water in de pan en zet dit op middenhoog vuur. Als dit kookt laat het op een zacht vuur ongeveer 30 minuten koken. Daarna kun je mengsel langzaam laten intrekken en afkoelen.  Na een paar uur kun je controleren of de inkt donker genoeg is. Dit is afhankelijk van je eigen voorkeur.  Als je van plan bent om ermee te schrijven, dan is een donkere inkt fijner. Is de kleur nog te licht dan kun het mengsel verder inkoken tot het gewenste resultaat. Vervolgens kun je de inkt zeven met behulp van de zeef en kaasdoek.Wil je de inkt langer bewaren? Doe er dan een scheutje pure alcohol bij. Heb je dit niet bij de hand, een scheutje wodka doet het werk ook.

Terug naar top